Rinkebyaktivister inför rätta

2011-06-15 19:04:44
Den två gånger uppskjutna rättegången för ”olaga intrång” mot sju av de hundratals som vistats i det ”ockuperade” f d förvaltningshuset i Rinkeby under några dagar i november 2009 genomfördes tisdagen den 7 juni i Solna tingsrätt.

Kraven från de som kom att kalla sig ”Rinkebyhusets vänner” på att huset i stället för att rivas skulle användas för arbetsplatser, ungdomsbostäder eller föreningslokaler fick en stark lokal respons.
Till saken hör att de lokala politikerna velat använda huset till arbetsplatser och att beslutet om rivning aldrig tagits ens i fastighetsnämnden. Flera politiker från V och MP deltog också i protesterna.
Till rättegången kom bara fyra åtalade, varav två medlemmar i RS, tillsammans med den privata juristen Simon Andersson, efter att ha nekats offentlig försvarare.
De åtalade vann en moralisk seger, då även åklagarens vittnen bekräftade att de som befann sig i huset aldrig uppmanats att lämna det, under en oavslutad dialog. Alla åtalade förnekade ”olaga intrång”. De hade när de varit i huset, liksom 70-100 andra varje dag under en vecka, passerat in och ut genom en öppen dörr.
Den f d fastighetsdirektören Torbjörn Johansson, som har sparkats p g a misstankar om bedrägeri, var åklagarens huvudvittne. Johansson vittnade om att han besökt Rinkebyhuset för att redovisa sina motiv och höra vad de s k ockupanterna ville, men medgav också att han aldrig uppmanat någon att lämna huset. Inte heller de poliser som vittnade hade uppmanat någon att lämna huset. Åklagaren vidhöll trots allt detta sina yrkanden.
Jag hade själv som Offensivs redaktör i polisens utredning utmålats som en av de huvudmisstänkta trots att jag inte befann mig i huset vid polisinsatsen, sedan tidningen av dialogpolisen antagits vara syndikalistisk och stå för en syndikalistisk linje för husockupationer, vilket jag självklart tillbakavisade. Jag förklarade att jag kommit till huset som journalist, men också engagerat mig i sakfrågan genom att till exempel överklaga det egenmäktiga rivningsbeslutet.
Åklagaren, som började slutpläderingen med att säga att de som vill protestera mot ett kommunalt beslut ska överklaga och inte ockupera, sade sedan med en logisk kullerbyt­ta att jag trots min roll som journalist ändå borde dömas, då jag visat mitt deltagande i brottet genom att överklaga rivningsbeslutet!
Dom meddelas den 23 juni.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!