Stora medlemsmöten i Gruv i Malmfälten

2009-05-14 15:08:00
Onsdag den 13 maj hade gruvfacken medlemsmöten. I både Gällivare och Kiruna besöktes mötena av över 400 deltagare. Efter förhandlingar har man förhandlat fram ett avtal med företaget, som innehåller varken lönesänkningar eller varsel.

Avtalet godkändes av medlemmarna och både Gruvtolvan och Gruvfyran antog det fackliga uppropet.

– Vad gäller lönesänkningar har vi tidigt sagt att det är ingen väg att gå. Förslaget vi nu har förhandlat fram innehåller inget sådant. Vi känner oss nöjda, vi får också behålla våra yngre kamrater, sa Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran (bild nedan).

tomas-nilsson1– Alla stora viktiga beslut antas på medlemsmöten. Vi förhandlar fram förslag, men det är medlemmarna som tar besluten – det är så man får en bred förankring, sa Nilsson.

– Det blir inga varsel och inget Löfven avtal. Det är en acceptabel uppgörelse. Vi delar på konsekvenserna av sommarstoppet och avstår en del av löneökningen 2009. Man kan säga att vi köper ledig tid eftersom vi får fyra veckor längre ledigt pga sommarstoppet, sa Harry Rantakyrö, Gruvtolvans ordförande.13

Det centrala avtalet skulle annars ha gett gruvarbetarna 3,1 procents påslag från 1 april, det avstår man nu tills hösten.

– Det var viktigt att det blev en uppgörelse som både vi och LKAB kan godkänna. Nu blir det lugn och ro i ”huset”. Däremot kan vi tänka oss att det blir ett jäkla liv från borgare och näringslivet när de

Gruvarbetaren Sixten Snell, kandidat för ArbetarInitiativet, delar ut massflygblad utanför Gruv 12:ans möte.

inte fått sina lönesänkningar, sa Roger Niemi och Janne Telliu i Kiruna.

– Det finns nog andra krafter bakom LKAB:s press om lönesänkningar. Många direktörer vill klämma åt gruvarbetare, sa Harry Rantakyrö.

– Vad gäller uppropet ställde sig mötet helt bakom det. Vi beslutade att jobba vidare för en protestdag 15 september, sa Rantakyrö.

– Vi antog det fackliga uppropet. Det behövs en paraplyorganisation som kan påverka regeringen att ta viktiga åtgärder. Ny infrastruktur och olika byggen är satsningar man behöver göra nu. Vi ser inget odemokratiskt i att ha en protestdag den 15 september, sa Tomas Nilsson.

32– Det var självklart att ställa sig bakom uppropet, sa Stig Starlind som är medlem i Gruvtolvans styrelse.

– Det är hemskt när våra egna företrädare så fullständigt tappat sin

Stig Starlind, Peter Falk och Harry Rantakyrö i Gruv 12:ans styrelse.

verklighetsförankring. Deras agerande har skapat en enorm diskussion och vrede bland folk på golvet. Hur ska de efter dessa skandaler kunna stå på barrikaderna eller kritisera direktörer och styrelseproffs?

– Deras ”valarbete” har inte direkt varit det bästa för att ”röda” sidan ska vinna nästa val. De har snarare motverkat chanserna till en ny regering, sa Starlind.

Jonas Brännberg

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!