Lönesänkning hotar kommunanställda

2009-05-13 20:05:03
Krisen för kommunerna fortsätter att förvärras. Regeringens extra bidrag räcker inte i någon kommun, och nu pratas det om lönesänkning­ar även för kommunanställ­da.

I Haparanda har kommunalrådet Sven-Erik Bucht (S) talat om kortare arbetstid och sänkta löner för kommunanställda. Haparanda kommun måste spara 10 miljoner kronor för att få ett nollresultat 2009.
– Det är sanslöst att angripa de lägst avlönade och i ett kollektiv där en stor andel arbetar deltid idag, och dessutom där de flesta är kvinnor. Han borde skämmas, säger Barbro Öberg, Kommunal Norrbotten, till Norrbottens-Kuriren.
Senare under måndagen backade dock Bucht och sa att sänkta löner in­te är aktuellt, men hotet om lönesänkningar är inte borta för det.
– Vi har inga garantier på någonting och vi vet att det finns fler än en kommun som sitter och yrar om sam­ma sak, säger Barbro Öberg till Norrbottens-Kuriren den 12 maj.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!