Storbankerna blåser upp nya bubblor

2011-04-25 10:31:55
Skrytet om svensk ekonomi kommer från alla möjliga kapitalistiska bedömare. Beröm ges från OECD, IMF, banken Morgan Stanley och förstås regeringen med alla dess papegojor på högertidningarnas ledarsidor.

Varför är då regeringen samtidigt orolig? En artikel av Andre­as Cervenka i Svenska Dagbla- det i söndags (den 17 april) ger en förklaring.
Det handlar om bankerna.
Ett ”robust finansiellt system” kommer tvåa på Reinfeldts och Borgs lista över målsättningar. Bakom detta mål finns alarmerande siffror:
  • ”De fyra storbankerna SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbankens samlade balansomslutning (skulder och tillgångar) var vid utgången av förra året 11 284 miljarder kronor.”
Det är drygt 400 procent av BNP och fjärde högst i Europa. Schweiz, Storbritannien och Nederländerna är de enda länderna där bankerna är en större andel av ekonomin än i Sverige.
  • ”Enligt Riksbankens senas­te stabilitetsrapport är de svens­ka bankernas beroende av marknadsfinansiering bland de högsta i Europa.” De svenska bankernas utlandslån är en och en halv gånger större än BNP. Det är också 4,5 gånger mer än statsskulden.
Artikeln i Svenska Dagbladet understryker allvaret: ”I efterhand har Anders Borg medgett att Sverige sommaren 2009 ba­ra var timmar från att sannolikt tvingas ta över SEB och Swedbank när Lettland var på väg att sugas in i ett svart hål.”
Statens enorma kostnader för bankernas kris är den direkta orsaken till den bottenlösa krisen på Irland.
Priset är sänkta löner och pensioner, nedskärningar som kan bli upp till halva offentliga sektorn och en växande massarbetslöshet. På samma sätt agerade den svenska staten för att rädda bankerna i Lettland genom att låta lettiska arbetare och pensionärer betala.

I Sverige finns inte bara bankbubblan. Hushållens skulder och bostadspriserna kommer också att förr eller senare ses som de bubblor de är.
För löntagare och fackföre­ningar gäller det att inte vänta på sämre tider. Att ta strid nu för att få en del av bankernas och storföretagens vinster lägger den bästa grunden inför en o­undviklig nedgång.
Enbart bankerna gjorde 70 miljarder kronor i vinst i fjol.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!