Storföretagen tar OS-guld

2012-08-01 20:27:59

foto: Paul Mattsson
Youth Fight for Jobs anordnade Austerity Games, Nedskärningsspelen, för att uppmärksamma och protestera mot ungas utsatta situation i Storbritannien, samtidigt som världens alla ögon riktas mot det superbekostade OS.

Olympiska spelen 2012 i London började med en lögn: att Londonspelen skulle kosta 2,4 miljarder pund. Siffran var aldrig trovärdig. Den elastiska OS-budgeten har hittills utvidgats till 9,3 miljarder pund. Det liknar allt mer en massiv svindelaffär, en plundring av arbetar- och medelklassen som hostar upp det mesta av pengarna i form av direkta och indirekta skatter.

Regeringen betalar (via skattebetalarna) 6,2 miljarder pund av OS-notan, resten kommer från lotteriet (en indirekt beskattning av de fattigaste). Trots försäkringar om att den privata sektorn skulle delfinansiera det stora byggnadsprojektet, bedömer Underhusets skattefinansieringskommitté att mindre än 2 procent av olympiadens budget kommit från privat finansiering.

En extra styrka på 585 statstjänstemän kommer att inkallas, samtidigt som sommarsemestern har dragits in för den befintliga personal­styrkan. Ändå har 880 tulljobb skurits bort sedan 2010 av Con-Dem-koalitionsregeringen. Så snart spelen är över kommer yxan återigen att falla, då ytterligare 1 550 anställda ska få sparken 2014/15, vilket gallrar bort 18 procent ur personalstyrkan på 6 440 anställda.

Ett påstående som tappat luften är att spelen kommer att vara de ”mest etiska någonsin”. Independent rapporterade den 6 maj om en undersökning gjord av Playfair 2012 om slavarbetsplatser som producerar varor inför spelen.
Den citerar uppgifter om dålig behandling på fabriker på Filippinerna och i Kina, som är underleverantörer till Adidas och fabriker skötta av Next i de ökända frihandelszonerna på Sri Lanka. Facklig anslutning var inte tillåtet på någon av fabrikerna.

Ett garanterat arv från London-OS kommer att bli ytterligare förstärkning av statens repressiva makt. Säkerhetsoperationerna bakom spelen är de största i Storbritannien sedan andra världskriget.
Det kommer vid sidan av 13 500 trupper och tusentals poliser också att finnas 48 000 väktare från privata säkerhetsfirmor. Företaget G4S har utbildat och tränat en personalstyrka på 23 700 och kommer att ha 10 000 anställda på ett kontrakt som uppges vara värt 284 miljoner pund.

När olympiska parken på 500 hektar åter öppnas efter spelen, år 2013, kommer den att döpas till Queen Elizabeth Olympic Park. Olympiska parken och det som inryms i den kommer att drivas i privat regi.
Detta innebär att en stor del av östra London kommer att skötas i privat regi, i praktiken bortom de lokala myndigheternas kontroll.

OS och Handikapp-OS är tillfällen att uppleva inspirerande uppvisningar av skicklighet, snabbhet, styrka och uthållighet. De utgör en chans att delta i en stor global fest då idrottare och åskådare samlas, betraktade av miljontals andra.
För de multinationella storföretagen är spelen bara ett enormt omfattande varuförsäljningstillfälle. De dikterar takten, hjälpta och understödda av det ruttna politiska etablissemanget och de korrupta officiella företrädarna.

Manny Thain
CWI England and Wales

Fotnot: 1 pund = 10,65 kronor

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!