Stormmoln över Lettland

2009-08-13 10:30:36
Lettlands BNP krympte med 19,6 procent under det andra kvartalet i år jämfört med samma kvartal förra året. Detta har som vi tidigare skrivit om redan resulterat i brutala nedskärning- ar och att den trenden fortsätter är ett faktum. Den senaste larmrapporten pekar på att 75 procent av letterna inte har råd med medicin.

Lettisk vårdpersonal och patienter protesterade förra torsdagen mot nedläggningen av Rigas sjukhus nr 1. I måndags stängde sjukhusets akutmottagning och i slutet av augusti sägs 570 anställda upp. Vid nyår kommer hela sjukhuset att vara stängt.

Vårdavgifterna på sjukhusen har fördubblats, samtidigt som människor fått sina löner sänkta med 20-30 procent på grund av de enorma nedskärningar som regeringen tvingats till av IMF.
– Patienter har lämnat sjuksängen efter en dag och gått hem utan läkarnas vetskap. De har inte råd att stan­na, berättar Kamena Kaidaka, chefredaktör på läkartidnignen Latvijas Arsts (LO-Tidningen den 7 augusti).

IMF fortsätter
att ställa budgetkrav på  Lettland och till hösten har man ytterligare krav på nedskärningar med 10 procent i statsbudgeten. Det är under hösten som många av de som förlorat jobbet i början av året blir helt utan ersättning, då arbetslöshetsersättningar bara gäller i nio månader i Lettland.

Regeringens officiella
siffror pekar på en arbetslöshet på 11 procent, men många menar att det finns ett stort mörkertal och den verkliga siffran är 16 procent.
Vi kommer helt klart att få se en vinter av revolt, inte bara i Lettland utan i hela Baltikum.

Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!