Storstrejk i Finland

2015-09-17 09:57:58
Fredagen den 18 september kommer fackens politiska strejk att stanna stora delar av Finland. Skolor och daghem kommer att stänga, ett 60-tal pappersbruk stängs ned under ett dygn och de flesta poliser strejkar i tre timmar under massdemonstrationerna som ordnas på fredag förmiddag. Strejken är en följd av högerregeringens brutala attacker på levnadsvillkor och kollektivavtalen.

Den massiva strejken, den största på åratal, har provocerats fram av regeringens höstbudget som innebär en brutal attack på välfärd, arbetsvillkor och även en principiell attack på kollektivavtalen.

När kollektivavtalen förhandlas om under kommande år blir det förbjudet att teckna centrala avtal som inte innebär att:

  • Trettondagen och Kristi himmelsfärdstorsdag blir lediga dagar utan lön. 
  • Övertidsersättningarna halveras.
  • Söndagsersättningen sjunker från 100 till 75 procent.
  • Ingen får ges mer än sex veckors semester inom offentlig sektor (idag kan äldre arbetstagare ha upp till 38 dagar).
  • Ingen får lön för den första sjukdagen. 

Statens utgifter ska minska med 800 miljoner euro nästa år (cirka 8 miljarder kronor) och det betyder bland annat att en rad indexjusteringar av förmåner fryses och att ersättningarna för sjukvård sjunker. De största neddragningarna sker i biståndsbudgeten och utbildningsanslagen. Enligt facket PAM (offentliganställdas fack) är det kvinnor som drabbas hårdast av förslagen.

Dessutom vill regeringen införa en rasistisk regel som ger de som nyss fått permanent uppehållstillstånd lägre ersättningar och bidrag från socialsystemen är andra. En post i statsbudgeten ökar dock; den ”inre säkerheten” och försvaret får tilläggsanslag på totalt 100 miljoner euro. Alla dessa förslag har skapat en enorm ilska. Det som avgör framtiden är i vilken mån protesten på fredag blir en engångshändelse med syftet att ”bara lätta på trycket i ångkokaren”, eller om det kan vara början på en mobilisering med en rad upptrappade aktioner för att fälla den allt mer impopulära regeringen och tvinga fram ett nyval. 

Sosialistinen Vaihtoehto (CWI-sympatisörer i Finland) menar att fredagens strejk måste bli ett avstamp för en fortsatt upptrappad kamp. Fackföreningar och andra föreningar behöver kalla till gemensamma möten på arbetsplatser, bostadsområden, universitet och så vidare för att diskutera och organisera en upptrappad mobilisering fram till riksdagens beslut. Om regeringen inte backar måste kampen trappas upp genom att utlysa en två dagars generalstrejk i samband med riksdagens beslut om budgeten i december.

Bara en massrörelse underifrån, för ett socialistiskt alternativ till marknadens diktatur, kan bryta högerpolitiken. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!