Storstrejk mot tyska Telekom

2007-05-23 11:48:32




Den tyska telekomstrejken har gått in på sin andra vecka. Strejken riktas mot att den tyska telejätten Deutsche Telekom drastiskt vill försämra löne- och anställningsvillkor för 50 000 arbetare.

I de omröstningar som genomfördes innan strejken röstade hela 96,5 procent av de berörda arbetarna för strejk. Det är ett resultat som visar på arbetarnas beslutsamhet och vilja att ta strid.
Det är cirka 15 000 som dagligen strejkar och facket, ver.di, hotar att trappa upp strejken.
Även G8-mötet i Heiligendamm nära Rostock i början av juni kan drabbas av strejken, eftersom telefonnätet i området är under uppbyggnad.

Lönesänkningar

Orsaken till strejken och telekomarbetarnas ilska är att Deutsche Telekom flyttar över 50 000 anställda som arbetar med service till separata dotterbolag som ska samlas under paraplybeteckningen T-Service.
De anställda som flyttas till dessa dotterbolag ska jobba 38 timmar i veckan, mot 34 timmar idag och samtidigt tjäna nio procent mindre.
De anställdas fackförbund ver.di har räknat fram att det kommer att bli en inkomstförlust på cirka 20 procent för arbetare som varit anställda en längre tid och cirka 40 procent för nyanställda.
”För mig innebär det 4 000 kronor mindre i månaden”, sa en av de strejkande teleteknikerna, Enrico Rumker, till radions Ekot 14 maj.
De drastiska försämringar som föreslagits innebär exempelvis att en deltidsanställd som jobbar 29 timmar i veckan och som just nu tjänar 890 euro i månaden (8 200 kronor) i framtiden ska tjäna 200 euro (1 850 kronor) mindre.

Provokationer

Enligt Deutsche Telekoms planer ska flytten av jobb till de bolag som samlas under namnet T-Service vara genomförd den 1 juli i år. En månad innan, 1 juni, ska de anställda enligt lag ha blivit informerade om de nya anställningsvillkoren.
Men det är svårt att se hur den tidsplanen ska kunna följas på grund av strejken.
En avgrund skiljer de anställda och företagsledningen.
Motsättningarna har dessutom blivit allt mer oförsonliga till följd av arbetsgivarnas provokativa agerande och försök att knäcka strejken med hjälp av inhyrda strejkbrytare.
Företagsledningen har även krävt att de anställdas tjänstemobiler ska överlämmnas och genomfört kontroller av sms-trafiken för att kunna ta reda på hur strejken organiserades. Anställda har också fått brev hem med uppmaningen att komma till arbetet (under förevändningen att det handlar om nödtjänst) och vissa har även fått hembesök. Strejkande har vidare hotats med uppsägning. Men Telekoms försök att sätta press på arbetarna och underminera strejken har inte lyckats.
En viktig orsak är att strejken har ett massivt stöd hos befolkningen. Närmare 80 procent anser att de strejkande har rätt.
Strejkens stöd har gjort det svårt för bolaget att sätta in strejkbrytare via uthyrningsfirmor.
I exempelvis staden Kassel i delstaten Hessen vägrade personal vid Manpower och Persona att bli inhyrda strejkbrytare. På grund av detta fick de sparken.
De lokala DGB-facken (tyska LO) protesterade mot detta och uppmanade de båda uthyrningsfirmorna att ta tillbaka avskedandena. (I Tyskland kan inhyrd personal inte tvingas att jobba som strejkbrytare).

Återförstatliga

DeutscheTelekom privatiserades 1995. Sedan privatiseringen har 120 000 jobb försvunnit – mer än vartannat. När arbetstiden sänktes till 34 timmar i veckan sjönk även lönerna i samma takt och pressen på arbetarna ökade. Fram till 2008 ska ytterligare 32 000 jobb försvinna, vilket facket gått med på.
Fram till nu har facket alltid gått med på försämringarna med löftet om att rädda jobb. Nu är chansen att komma ur denna defensiva hållning och ge ett svar till den kapitalistiska marknadens krav på försämringar.
Sozialistische Alternative – SAV, RS:s tyska systerparti kräver att hela telekom- och postservicen ska återförstatligas.

Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!