
Det var den 25 januari som den norska regeringen (Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstre och Senterpartiet) gjorde ett avtal med regimen i Etiopien. 700 flyktingar skulle utvisas från mitten av mars.
Avtalet har mött stark kritik, med demonstrationer i många städer och orter runt om i Norge och Europa. Även i Sverige har protester genomförts utanför den norska ambassaden.
FN:s specialrapportör för migranters rättigheter, François Crépeau, hör till dem som för fram kritik och som har krävt svar av den norska staten. I avtalet ingick bland annat att Etiopien får 26 000 norska kronor (31 000 kronor) för varje utvisad flykting och att Norge lovar att överlämna så mycket information som möjligt om varje enskild flykting. Bland annat kräver den etiopiska staten att Norge ska lämna över fingeravtryck på samtliga som ska utvisas.
Den norska regeringen har kommit under ökad press när
de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye dömdes till 11 års fängelse enligt en antiterrorlag som har använts mot oppositionella i Etiopien.
Brutala, grundlösa domar för terrorbrott används av diktaturen under ledning av Meles Zenawi, som formellt är premiärminister.
”Det finns inga garantier för att de asylsökande som skickas tillbaka inte kommer att bli utsatta för trakasserier, förföljelse, diskriminering eller straff”, skrev FN:s specialrapportör.
Fem av etiopierna har gått med på att utvisas ”frivilligt”, troligen för att slippa lämna fingeravtryck. Men den norska polisen har inte samlat in fingeravtrycken och uppger att de inte vet om de har juridisk rätt till det.
Utan fingeravtryck utfärdar Etiopien inga resedokument, vilket gör att utvisningarna i praktiken har stoppats tills vidare.
340 av de utvisningshotade har under tiden stämt den norska staten för att avtalet med Etiopien bryter mot norsk lag.
– Att utvisningarna inte har genomförts är en framgång. Men den är temporär. Vi måste nu kämpa för att etiopierna i Norge ska släppas ut ur förvaren och få tillstånd att stanna i landet, säger Fenthaun Assefa, som är aktiv i Etiopiska flyktingföreningen i Sverige.
Per-Åke Westerlund