Strejk gav seger i tunnelbanan

2007-09-19 16:37:39
2 300 RMT-anslutna t-banearbetare inom det kapsejsande Metronetkonsortiet (konkursmässigt underhållsbolag) har vunnit en viktig seger efter sin strejk i början av september. Strejken lamslog Londons tunnelbanesystem. Tågen ställdes in på nio av tolv t-banelinjer och de tre linjer som fortfarande var öppna fick dras med rejäla förseningar.

En av de strejkande RMT-medlemmarna berättar (RMT är ett av transportfacken):
– Vi la ner arbetet från klockan sex på kvällen den 3 september som starten på en tredagarsstrejk på frågorna om pensionerna, förlusten av jobb och förflyttandet av arbetstillfällen.

Kamp lönar sig

– Efter den första strejkdagen vädjade TLF-administratörerna (Transport for London, motsvarar exempelvis Stockholms Lokaltrafik, SL) och Metronetledningen till RMT och ville förhandla för att försöka lösa våra problem. Efter nio timmars intensiva förhandlingar kände RMT-delegationen att den hade tillräckliga garantier från företagsledningen för att kunna rekommendera fackets nationella ledning att upphöra med resten av tredagarsstrejken och lägga fram överenskommelserna inför ett möte med Metronetrepresentanter den 7 september.
Till följd av strejken och att facket inte gett vika, har Metronetmedlemmar i TLF:s pensionsfonder nu fått till stånd ett komplett räddningspaket för sina pensioner, inte bara vaga löften.
Genom sin fasta hållning har de RMT-anslutna Metronetarbetarna skickat en klar och tydlig varning om att de inte kommer att låta sig utnyttjas som syndabockar för den fullständiga röra som denna regerings överenskommelse om offentlig-privat samverkan i tunnelbanesektorn har skapat.

I offentlig regi

De RMT-anslutna Metronetarbetarna vill, tillsammans med sina kollegor inom Tubelines (ett annat underhållsbolag), ha tillbaka sina jobb i offentlig ägo.
RMT:s ordförande Bob Crow tillkännagav helt korrekt i förra veckan: ”Konflikten har understrukit behovet av att föra tillbaka underhållsarbetet på Londons tunnelbanor till offentliga sektorn, och detta är vad våra medlemmar och den stora majoriteten av londonborna vill.”
Privatiseringen av offentliga tjänster fungerar inte. Sjuk- och hälsovården, utbildningen och kollektivtrafiken bör vara offentligt ägda och skötta.
Detta är bara början på vår kamp för att t-baneunderhållet ska vara i offentlig ägo.

Jane James

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!