Strejk möts av nedläggningshot

2013-04-17 12:00:22
Sedan den 21 mars har anställda på callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta, utanför Sundsvall, strejkat för att få schysta villkor genom kollektivavtal. Nu hotar företagsledningen att att lägga ned verksamheten.

Orsaken till konflikten är att Unionens medlemmar på företaget kräver kollektivavtal, vilket företaget sagt nej till. De flesta av företagets 18 anställda saknar fast anställning. Tio av de anställda är anslutna till fackförbundet Unionen och strejkar.
Offensiv har talat med Patrik Åsell, ombudsman för fackförbundet Unionen, som varit ansvarig i förhandlingarna från fackets sida.
– Vi har nu fått en förhandlingsframställan som avser en avveckling av verksamheten.
Åsell berättar vidare att det är fortsatt bra kampvilja. Han tycker också det är svårt att begripa varför företaget framhärdar och inte går med på avtal. Det är inga jättekrav de anställda har. De kräver bara minimi­löner, men inte ens det vill företaget gå med på.
– Det är viktiga fackliga principer om kollektivavtal som kampen gäller säger Åsell och fortsätter:

– Det har varit
ett enormt starkt stöd från bygden till de strejkande. Boende kommer förbi med fikabröd till strejkvakterna med mera. Ett företag som skulle in för att serva kaffemaskinerna i lokalerna vände då de såg att det var strejk för att de inte ville bidra till strejkbryteri.
Åsell berättar att det är Peak Partners (en Stockholmsbaserad företagsgrupp som sysslar med finansiell rådgivning med mera) som har startat callcenterföretaget för att sälja sina tjänster. De fick etableringsstöd av Länsstyrelsen på över en miljon kronor då de startade i Fränsta.
Unionen gick förra veckan ut med ett fackligt upprop till stöd, där de också beskriver bakgrunden.
Strejken omfattar bara tio medlemmar.
– Men arbetsgivarens agerande mot Unionens medlemmar och hårdnackade motstånd mot att ­träffa kollektivavtal gör faktiskt konflikten till något mycket större. Den ställer bland annat frågan om vi tycker att det är OK att etablera verksamhet i glesbygd med statligt ekonomiskt stöd, anställa ungdomar till urusla villkor, och hota med nedläggning när de ställer krav på kollektivavtal.

Villkoren för de som idag är anställda på Focus CRS är en timlön på 85 kronor, vilket motsvarar en bruttolön på 13 600 kronor i månaden. De saknar dessutom övertidser­sättning, tjänstepension, ersättning för arbete på obekväm arbetstid och har bristande försäkringsskydd.
– Företagets pressmeddelande förra veckan om avveckling innebär ­inte att något ändrats ännu. Inget är klart och strejken fortsätter, avslutar Åsell.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!