Strejk på hotell och restauranger?

2012-06-07 10:36:09
Det kärvar in i det sista i årets avtalsrörelse.
– Motparten vill inte ändra ett kommatecken från budet på 2,6 procent och begärde redan efter 31 minuters förhandling hjälp av Medlingsinstitutet. Utan avtal på torsdag kväll så blir det strejk på elva hotell på fredag kl 14, säger Hotell & Restaurangfackets ordförande Ella Niia när hon ringer tillbaka till Offensiv.

Det berömda ”märket” på 2,6 procent betyder för HRF:s medlemmar bara 530 kronor, vilket är 150-200 kronor mindre än andra fått ut. Ingen öppning finns heller om att begränsa de otrygga anställningarna.
Dessutom vill arbetsgivarna i Visita ha ett upp till tvåårigt yrkesintroduktionsavtal för både utbildad och outbildad personal, där ­lönen bara är 75 procent av minimilönen som idag bara är 14 000 kronor för en 18-åring och 18 260 kronor för en 20-åring.
Ella Niia tycks vara öppen för att den som har en treårig restaurangutbildning inte är en färdig kock.
– Men vi har tidigare varit överens med arbetsgivarna om att det för många yrken inte behövs någon utbildning.
De provokativa buden ska också ses mot bakgrund av att branschen under 2000-talet har haft en negativ löneglidning. Utfallet har bara varit 85 procent av den förhandlade lönen.

– Det blåser nya, iskalla vindar. Det måste finnas en gräns för hur billigt det ska vara att anställa, säger Ella Niia, som också påpekar att branschen tjänar grova pengar på de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga och den halverade krogmomsen.
Ella Niia vill inte spå. Förbundet lade varsel både 2007 och 2010, utan att de trädde i kraft, och har svårt att erinra sig när man strejkade senast.
– Det kan ha varit på 1980-talet, tror hon.
Hon hoppas nu att varslet om strejk på 11 stora hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö, tillsammans med det utvidgade varslet mot ytterligare 16 hotell inom Scandic-koncernen från den 14 juni som las på måndagen, ska sätta tillräcklig press på Visita. Till de höjda insatserna bidrar också ett sympativarsel om blockad mot varuleveranser till tolv hotell.
Varslen är också enligt Ella Niia lagda mot stora arbetsplatser med hög organisationsgrad och lokala organisationer.
– Och kampstämningen är bra, försäkrar hon.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!