Strejka mot det sexistiska våldet! Nog med diskriminerande löner!

2018-03-02 09:45:08
Spanska elev- och studentfackets uttalande inför den internationella kvinnostrejken 8 mars:

De senaste åren har vi, kvinnor över hela världen, mobiliserat massivt mot ett system vars självaste fundament är sexistiskt och som utövar brutalt våld och exploatering. Vi har kämpat mot den politik som regeringar runt om i världen påtvingat oss. Den spanska staten, styrd av högerpartiet Partido Popular, har infört Francoliknande utbildningsreformer, vilka ger den katolska kyrkan privilegier i form av subventioner på miljarder euro för att fortsätta sprida sin sexism, homofobi och sitt abortmotstånd. Regeringen skär ner på välfärdssystemet och lägger ansvaret för sjukvården på våra ryggar och dömer oss till slaveri, som ger oss eländigt låga löner och diskriminerande arbetsvillkor.

För att inte tala om den straffrihet som råder under detta system: 2016 anmäldes 142 893 fall av sexuellt våld, men endast två av 10 fall ledde till fällande domar. Under år 2017 mördades 98 kvinnor i den spanska staten. För varje nytt offer måste vi lyssna på samma gamla monster. PP-representanter ger oss symboliska gester i form av tysta minuter och högljudda klagomål. Hyckleriet kunde inte vara större! Deras politik är den främsta orsaken till den här situationen!

Våldet mot kvinnor är institutionellt och skyddas av domstolarna. Det är ett ruttet system med lagar som slår oss till marken och skickar ett budskap till oss alla: ”Akta dig! Om du fördömer den verklighet du lever i, med misshandel, våldtäkt, trakasserier eller någon annan form av våld, kommer du att ifrågasättas och tvingas gå igenom en Golgata. Rättegången kommer att vara riktad mot dig och hållas inte bara i domstolen, utan också på bästa sändningstid.”

Klassamarbete och demobilisering är också våld mot kvinnor

Under de senaste åren med ekonomisk kris har exploateringen av arbetare intensifierats. Kampen mot exploateringen måste vara en gemensam kamp för alla arbetare förenade mot ett instabilt och förtryckande ekonomiskt system. Kapitalismen dömer oss till ett dubbelt utnyttjande: Som kvinnor ska vi ansvara för hemmet och familjen, och som arbetstagare ska vi vara billig arbetskraft.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor i den spanska staten är högre än någonsin: kvinnliga arbetare utgör 72 procent av deltidskontrakten och får i genomsnitt 30 procent lägre lön, vilket tvingar oss till lägre pensioner och sämre livskvalitet som äldre. Detta är om vi faktiskt lyckas slutföra vårt arbetsliv och gå i pension vid 65 år. Nedskärningar och privatiseringar av offentliga tjänster inom vården och barn- och äldreomsorgen tvingar många kvinnor att lämna sina jobb för att ta hand om barn eller släktingar. Arbetslösheten är högre bland kvinnor och vi drabbas i högre utsträckning av osäkra anställningar. Till detta måste läggas de arbetskraftsreformer som har drivits igenom av PP som har underlättat förtäckta uppsägningar till följd av graviditet eller förlossning, för att inte tala om alla de sexuella trakasserier som tusentals kvinnor utsätts för på sina arbetsplatser.

Sett i ljuset av detta har CCOO- och UGT-topparnas (den fackliga ledningen) samförståndspolitik och demobilisering av kampen på gatan fått än mer negativa effekter på oss kvinnor. Ledningens undertecknande av arbetarfientliga överenskommelser och det ständiga förhandlandet och daltandet med cheferna har i praktiken inneburit mer osäkerhet, mer utnyttjande och svältlöner, vilket i slutändan slår hårdast mot kvinnor. Trots detta har stora grupper av kvinnor stått för viktig kamp mot arbetsgivare som också har lett till segrar. Två av de viktigaste kampexemplen är Bershka-arbetarna i Pontevedra och arbetarna på vårdhemmet i Bizkaia, vilket visar att kvinnor vinner genom att organisera sig och ta strid.

8 mars: Alla på gatan mot våld och sexistiskt förtryck!

Under kapitalismen är allting till salu, inte minst vi själva, vilket vi ser i prostitutionen och pornografin som har blivit miljardindustrier. Det är därför som den feministiska kampen måste vara antikapitalistisk!

Arbetare och studenter som har organiserat sig i det feministiska kollektivet Libres y Combativas, grundat av Izquierda Revolucionaria (IR) och el Sindicato de Estudiantes (Student- och elevfacket), kommer aktivt att delta i den internationella strejk som har utlysts den 8 mars. Vi kommer att strejka, organisera manifestationer, kampaktioner och delta i demonstrationer som kommer att fylla gator och torg i hundratals städer i Spanien och världen.

Det enda sättet att få ett slut på vårt förtryck är genom kollektiv organisering och mobilisering på gatorna. Vi har visat vilken styrka vi besitter när vi gör motstånd: i USA genom de massiva demonstrationerna mot Donald Trump, i Latinamerika med #NiUnaMenos-rörelsen mot våldet mot kvinnor, i Polen och i Irland i kampen för rätten till abort och de kollektiv av kvinnor som till exempel las Kellys hotellstäderskor och las Espartanas cocacola-arbeterskor i CocaColaEnLucha-rörelsen som stred för att försvara anständiga arbetsförhållanden. Den 8 mars 2017 var vi miljoner på gatorna mot det manliga våldet och det kapitalistiska förtrycket. I år blir vi ännu fler.

Vi vill vara fria och stridsvilliga!
Alla till demonstrationerna!


Madrid: Mäktigt kampmöte inför 8 mars

Det var ett möte vi aldrig glömmer! Aulan i Casa de Vacas kulturcenter i Retiro-parken i Madrid var för liten.
Fler än 200 kamrater, arbetare och ungdomar från över 30 orter – Galizien, Asturien, Baskien, Katalonien, Valencia, Andalusien, Kastilien, León, Kastilien-La Mancha och Madrid – plus gäster från England, Irland, Belgien och Tyskland deltog. Alla inspirerades av diskussionerna och vittnesmålen.
Det tydliga försvaret av en klassbaserad feminism som är kämpande, revolutionär och antikapitalistisk visade i att bygget av Libres y Combativas (Fria och kämpande) inte bara har varit en framgång, utan också täcker ett nödvändigt behov inom den feministiska rörelsen.

Det långa mötet hade deltagare från många grupper i kamp. Kvinnogrupper mot mäns våld mot kvinnor, arbetare i barnomsorgen, strejkande, Honduras-solidaritet, en kampanj mot surrogatmödraskap – alla reflekterade det brutala förtryck som kvinnor lider av inom det kapitalistiska systemet, och visar hur vår befrielse är en del av en bredare kamp för att förändra samhället.
Särskilt viktigt var inlägget från kamrat Susana Guerrero, offer för pedofilvåld och den borgerliga rättvisa som istället för att fängsla missbrukarna låter dem gå fria och skyddar misshandeln.

Vitaliteten och styrkan hos Libres y Combativas visades med detta möte, och förstärker vårt ingripande inför den feministiska strejken den 8 mars.
En strejk mot systemet och det institutionella våldet mot kvinnor, mot ojämlika löner, för våra reproduktiva rättigheter, mot sexistisk och homofobisk propaganda som den katolska kyrkan sprider varje dag i utbildningssystemet, mot objektifiering av kvinnor, mot prostitution och slaveri av våra kroppar, mot hyreshajars verksamhet, mot macho- och patriarkal ”rättvisa”.
En strejk där vi kommer att bli miljoner kvinnor i krig mot systemet, mot högern och dess allierade, mot de som skär ner på våra sociala och demokratiska rättigheter, mot de parasiter som utnyttjar oss varje dag. Och i denna stora mobilisering välkomnar vi alla våra kollegor från utbildningar och arbetsplatser som vill gå med oss ​​och göra vår rörelse starkare, just för att vi inte vill att de ska vara strejkbrytare utan att de fullt ut ska vara medvetna om att det också är deras strid, för hela arbetarklassen, för alla ungdomar, för alla förtryckta.
Kampen gör oss fria! ■

Libres y Combativas

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!