Strejkande oljearbetare i Kazakstan vädjar om stöd

2011-08-17 13:47:10
I över tre månader har oljearbetare i västra Kazakstan strejkat för sina rättigheter. Offensiv uppmanar prenumeranter och läsare att stödja kampen. Vi publicerar därför denna appell med begäran om solidaritet och ekonomiskt stöd som vi fått från oljearbetarna på KarazhanbasMunai, ArgymakTransServis, TulparMunaiGaz och OzenMunaiGaz (dotterföretag till KazMunaiGaz).

”Förhandlingarna mellan arbetsgivarna och den fackförening som representerar oss arbetare angående lönetillägg för extremt och farligt arbete, bröt samman när arbetsgivarna använde säkerhetsvakter och polisen för att förhindra våra valda representanter och fackföreningens advokat, Natalia Sokolova, från att delta i en skiljedomsnämnd.
Efter en kort hungerstrejk i början av maj, beslutade sig tusentals arbetare för att gå i strejk. Arbetsgivaren har backats upp av domstolarna och polisen. Hundratals arbetare har fått sparken. Två av fackföreningens valda förhandlare, Natalia Sokolova och Akzhanat Aminov, har arresterats på beställning av arbetsgivaren. Natalia Sokolova har dömts till sex års fängelse för att ha ’orsakat social oro’.
En annan förhandlares hus har utsatts för mordbrand av en o­känd förövare. Nu har en av ­våra ledande aktivister, Zhalsylyk Turbaev, mördats.
De strejkande och deras familjer protesterar varje dag i stekande hetta utanför arbetsgivarkontoret. På grund av uteblivna löner försämras nu snabbt de strejkandes och deras familjers ekonomiska situation.
För närvarande kräver vi att förhandlingarna återupptas. Vårt enda villkor är att vår advokat, Natalia Sokolova och fackföre­ningsaktivisten Akhzanat Aminiv omedelbart släpps ur fängelse, och att alla arbetare som sparkats återfår sina gamla jobb med samma villkor.
Vi uppmanar alla fackförening­ar och arbetaraktivister i Kazakstan, Ryssland, Europa och världen att stödja våra rättmätiga krav och att organisera solidaritetskampanjer.
Stöduttalanden kan skickas till kazakhstansolidarity@gmail.com

Vi har startat en speciell fond i Kazakstan för att ge stöd till de strejkandes familjer och ­speciellt barnen, som ska börja ny termin om bara ett par veckor. Just nu har vi inga resurser att stödja de strejkande och deras familjer med, ens till de dagliga behoven.
Fondens medel kontrolleras av en kommitté av välkända kulturpersonligheter från Kazakstan.
Vi har även kommit överens med europaparlamentarikern Paul Murphy från irländska Soci­alist Party, att han hjälper till att samla pengar från den internatio-nella fackförenings- och arbetarrörelsen. Han har öppnat ett bankkonto dit donationer kan sändas:
Arbetarnas solidaritetsfond
IBAN BE29 7340 3242 2964
BIC KREDBEBB
Alla donationer tas ytterst tacksamt emot och kommer att bekräftas.
Oljearbetarna på
KarazhanbasMunai,
ArgymakTransServis,
TulparMunaiGaz och
OzenMunaiGaz”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!