”Strejkar tills varslen dras tillbaka”

2009-06-17 17:15:53

foto: Tobias Lindberg
Stämningen var peppande

Alla varslade och en överväldigande majoritet av de fast anställda på lagret deltar i strejken. Andra har sjukskrivit sig. Antalet strejkbrytare kan räknas på bara en hand.

På tisdagsmorgonen fick strejkvakter­na stort gehör bland de inhyrda som kommenderats ut. De flesta som steg av bussen och var på väg in på morgonen beslöt efter diskussion med de strejkande att åka hem igen och mottog applåder för sin solidaritet.
Polisen har visat att de inte är en ”oberoende part” i strejken. Under måndagen försökte polisen i timmar bryta upp blockaden av lagrets in- och utfarter, med argumentet att det rör sig om ”egenmäktigt förfarande”. Genom sin attack mot de strejkande och blockaden ställde sig polisen på arbetsgivarnas sida. Poliserna på platsen agerade även mot sitt eget fack som sagt att poliser inte ska ingripa i strejker.
Samtidigt har polisen struntat i an­dra överträdelser, till exempel av strejkbrytare som använder våld!

Trots att blockaderna av in- och utfarterna inte kunnat upprätthållas har strejken haft stor effekt, vilket också erkänns i ett informationsutskick på Systembolagets intranät. I Stockholmsområdet förekommer för-seningar på tolv timmar, i hela landet får man räkna med tre timmar. Anställda på Systemet i Arlanda berätta­de hur butiken fick stänga i förtid då de saknade varor att sälja.
Företaget har förlorat 600 kronor per lastbil varje förlorad timme. Un­der en timma stod exempelvis 39 lastbilar stilla och kostade arbetsgivarna uppskattningsvis 24 000 kronor.
Efter de resultatlösa förhandlingarna i tisdags beslöt arbetarna enhälligt att fortsätta strejken.

Claudio, en av de strejkande, säger till Offensiv:
– Jag tycker inte man ska varsla och avskeda fast anställda för att sen byta ut mot osäkra arbeten. Jag är beredd att hålla ut tills dess att varslen dragits tillbaka. Att polisen laddat upp med den här styrkan är absurt. Vi har hållit oss fredliga, och att polisen tar ställning för ena parten är dåligt. De anklagar oss för brott när vi blockerar infarten till företaget men de hade själva spärrat av hela vägen med po-listejp när vi kom hit idag (den 16 ju­ni). Strejken borde vara total, det är dåligt att inhyrda från bemannings­företag jobbar. Arbetsbelastningen hårdnar, vi har rullande schema så man packar inte varje dag, men när man väl gör det har vi som mål att flytta 120 kollin per timme. Snittvikten på dessa är 16 kilo, men vissa vä­ger uppemot 25 kilo. [Detta gör att man lyfter uppemot 2 000 kilo varje dag!].
Lagerarbetarna har fört en lång kamp för rättvisa med flera demonstrationer och nu strejk. Den kampen förtjänar allt stöd – en seger för lager­arbetarna på Lagena skulle vara en se­ger för alla arbetare.

Mattias Bernhardsson
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!