Strejker och protester i Iran

2012-10-03 22:09:28
I Teheran har det idag utbrutit massiva protester mot president Ahmadinejads ekonomiska politik. Samtidigt fortsätter maktstriden i toppen av den iranska härskande klassen.

Kravallpolisen har under onsdagen försökt stoppa tiotusentals demonstranter och strejkande arbetare från att fylla gatorna.
Omfattningen på protesterna har sin bakgrund i kollapsen av den iranska ekonomin.
Valutan har på en vecka förlorat en tredjedel av sitt värde i förhållande till den amerikanska dollarn och 75 procent i förhållande till för ett år sedan. Detta utlöste under onsdagen omfattande strejker på basarerna mitt i Teherans ekonomiska hjärta och har nu spridit sig till andra städer.
Irans officiella inflation har rusat till 25 procent och valutans svaghet har sänkt levnadsstandarden dramatiskt och hotar nu att ytterligare förvärra en redan ökad arbetslöshet inom industrisektorn.
Säkerhetspolisen har gjort sitt yttersta för att stoppa de spontana protesterna men utan att lyckas.
Kravallpolisen har besvarat demonstrationer med tårgas och batonger och demonstranterna har i ilska attackerat polis med brandbomber och gatsten.
Kravaller och gatustrider råder i Teheran, soptunnor brinner och talkörerna riktade direkt mot den islamiska republikens president Mahmoud Ahmadinejad ekar mellan höghusen.
Talkörerna lyder bland annat “Din ekonomiska politik har förvärrat den ekonomiska krisen”.
Journalister och aktivister har fängslats i regimens försök att stoppa protesterna.
Den styrande klicken inom diktaturen vill inte ha en växande proteströrelse inför kommande års presidentval.
För socialister i Iran gäller det nu att ge sig in i denna rörelse och erbjuda en politisk kamp mot regimen och ge svar på de sociala problem arbetarklassen står inför.
För arbetaraktivister handlar det nu om att använda dagens basarstrejk och protester för att ge inspiration till landsomfattande arbetarstrejker för att fälla regimen.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!