Strejkvåg mot EU:s högerpolitik

2010-05-20 22:07:59
På torsdag den 20 maj genomför fackförening­arna i Grekland en ny generalstrejk mot regeringens, EU:s och Internationella valutafondens (IMF) gigantiska nedskärningspaket.
Samma dag demonstrerar och strejkar arbetare i Spanien mot nedskärningar och lönesänkningar.
Motståndet växer i Europa mot de kapitalistis­ka stålbad som makteli- ten ordinerar för att stöt­ta kapitalismen och en fallande euro.

Mer nedskärningar, ännu större lönesänkningar och fler skattehöjningar är EU:s svar på krisen.
Nu måste inte minst de europeiska fackföreningarna svara med gemensamma aktioner mot EU:s och IMF:s förödande svältkurer till döds.

I ett brev till fackföre­ningar, partier och sociala rörelser runt om i Europa manar EU-parlamentsledamöter från en rad vänsterorganisationer i Europa till en ”’Protest- & solidaritetsvecka’ mellan den 21 och den 26 juni. Vad vi föreställer oss är att politis­ka partier, fackföreningar, sociala rörelser och aktivister går samman och diskuterar genomförandet av stora protester i sina respektive länder under den veckan.”

Brevet, som har undertecknats av bland annat Joe Higgins från irländska Socialist Party (Rättvisepartiets Socialisternas irländska systerparti), Niko- laos Chountis från grekis­ka Syriza och Eva-Britt Svensson Vänsterpartiets ledamot i EU-parlamentet, manar till alleuropeisk kamp bakom följande krav:
  • Arbetarna ska inte beta­la för krisen – låt de superrika och bankirerna betala.
  • Solidaritet med de grekiska arbetarna och för europeisk arbetarenhet.
  • Nej till nedskärningar, lönesänkningar, arbetslöshet och höjd pensionsål- der.
  • Slut på finansmarknadernas, kreditinstitutionernas och IMF:s dikta- tur.
  • Stoppa räddningspaketen för bankerna – förstatliga bankerna och fi- nansinstitutionerna i de arbetande människornas intresse.
Ta upp brevet i din fackfö­rening. Skicka maningen till LO- och TCO-ledning­en.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!