Strejkvarsel fick arbetsgivarna att backa

2010-03-17 17:10:23
Efter att ha varslat om strejk i färjetrafiken från den 1 april vann facket, Sjöbefälsförbundet, en viktig seger i pensionsstriden. Sjöfartens Arbetsgivareförbund tvingades backa och dra tillbaka sin uppsägning av sjöbefälens pensionsavtal. Sjöbefälen kan även fortsättningsvis gå i pension vid 60 års ålder.

Bakgrunden till konflikten var arbetsgivarnas provokativa uppsägning av det gamla pensionsavtalet från 1970, som gav sjöbefäl rätt att gå i pension vid 60 års ålder.
Det var något som sjöbefälen själva har betalt för genom att avstå lön, vilket ger en livslångt reducerad pension på 61 procent av lönen om man väljer att gå i pension vid 60 års ålder, istället för normalt 65 procent. De som i uppåt 40 år betalat för gällande pensionsavtal skulle nu, enligt arbetsgivarna, inte ha något att luta sig tillbaka på när de fyller 60 år. Men Sjöfartens Arbetsgivareförbund har nu backat.
Beslutet om lägre pensionsålder grundade sig på en utredning om högre dödlighet bland sjöbefäl.

Så här beskriver Sjöbefälsförbundet de tuffa arbetsförhållandena: ”Det är inte ovanligt att vara i tjänst 14 timmar i sträck och ha 98-timmarsveckor när man är till sjöss.”
Strejkvarslet kom efter att medlemmarna krävt att facket skulle strid för de förmåner som man själ­va har betalat för att få.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!