Strejkvarsel för schyssta villkor inom flygsektorn

2016-02-17 16:11:50
I tisdags (den 16 februari)  varslade Svensk Pilotförening (SPF) om utökade stridsåtärder mot SAS underleverantör Flybe. SPF har sedan i höstas suttit i förhandlingar med Flybe, som vägrar att teckna ett kollektivavtal som ligger i nivå med villkoren för piloterna i Sverige.

Redan den 5 februari varslade Svensk Pilotförening om konfliktåtgärder. Det varslet, som nu har trätt i kraft, innebär blockad mot övertidsarbete och blockad mot nyanställning bland SPF:s medlemmar i Global Employer Company (GEC).

GEC är ett enmansföretag etablerat under år 2015 med ett enda syfte: Att formellt agera arbetsgivare för Flybes piloter i Sverige och som ett medel för att dumpa löner och villkor.

– Upprättandet av ett brevlådeföretag som arbetsgivare för piloterna är ur SPF:s synvinkel ett sätt att försöka undvika arbetsgivaransvar. Dessa atypiska anställningsformer fortsätter att breda ut sig över Europa och urholkar anställningstryggheten, säger Tommy Larsson, förhandlingschef vid Svensk Pilotförening, i ett pressmeddelande den 16 februari. 

Eftersom inget avtal har slutits sedan det första varslet trappar SPF nu upp kampen med utökade stridsåtgärder vid GEC/Flybe och varslar om sympatiåtgärder vid sex andra flygbolag i Sverige. De flygbolag som omfattas av konfliktåtgärder är Amapola Flyg, Braathens Regional, Malmö Aviation, Nova Airlines, SAS och TUIfly Nordic. 

”Det utökade varslet innebär att SPF:s medlemmar i GEC tas ut i partiell arbetsnedläggelse under torsdagar, söndagar och måndagar. Dessutom läggs en blockad mot att äta måltid ombord på flygplanen som ersättning för matrast. Utöver varslade åtgärder vid Flybe/GEC varslar också SPF om sympatiåtgärder som innefattar blockad mot övertid, resande med inhyrda flygbolag samt ytterligare inhyrning av flygbolag” (Svensk Pilotförening den 16 februari). 

Det nya, upptrappade varslet träder i kraft vid midnatt den 25 februari.

Den 10 februari varslade fackförbundet Unionen om strejk för de kabinanställda som har GEC som arbetsgivare. 

Kabinpersonalen på GEC är bara garanterade 11 500 kronor i månaden för en heltidstjänst.

Strejken bryter ut den 22 februari om inget avtal har träffats till dess. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!