Student- och elevfacket: ”Vi skriver historia”

2018-03-07 14:28:51


Ana García.

Nedan följer en intervju med Ana García från Student- och elevfacket (Sindicato de Estudiantes) i Spanien och Katalonien.

Varför strejkar ni?
– Den 8 mars har vi i den feministiska plattformen Libres y Combativas, grundat av Student- och elevfacket (Sindicato de Estudiantes) och Izquierda Revolucionaria (CWI i Spanien och Katalonien) kallat till en generalstrejk för elever och studenter. Genom strejken sällar vi oss till den internationella rörelse som försvarar kvinnors mänskliga rättigheter. Vi vill göra den internationella kvinnodagen till en dag av kamp och mobilisering på gatorna.
– Under de senaste åren, mitt i krisens inferno med brutala attacker på folkflertalet, har vi med all tydlighet fått uppleva att det under det här systemet inte finns någon lösning för oss som kommer från arbetarfamiljer. Vi arbetarkvinnor har lidit än mer då åtstramningspolitiken, som bara berikar några få i toppen, har landat särskilt tungt på våra ryggar.
– Vi vill krossa det förtryck som majoriteten av alla kvinnor lever under. Vi i Libres y Combativas står därför för en revolutionär, anti-kapitalistisk och klassbaserad feminism, eftersom det är det enda som verkligen kan befria oss.

Hur har strejken mottagits?
– Gensvaret i skolor och på universitet har varit enormt. Vi har överöst hundratals institutioner och fakulteter över hela den spanska staten med tiotusentals flygblad som förklarar varför det är nödvändigt att tömma klassrummen den 8 mars. De stormöten som elever och studenter har organiserat har också, med överväldigande majoritet, röstat för att genomföra strejken. Det är uppenbart att det bland ungdomar finns en växande medvetenhet om behovet av att revoltera mot sexismen som i grunden är kopplad till det system vi slavar under: det kapitalistiska systemet.
– Miljontals studenter kommer att tömma klassrummen den 8 mars och fylla gatorna i kampen mot det sexistiska våldet. Detta är första gången som en 24-timmars generalstrejk mot det sexistiska våldet har hållits, och är ett enormt steg framåt.

Vad förväntar ni er?
– 8 mars i år kommer utan tvekan att markeras av ett före och ett efter. Självklart kommer elev- och studentstrejken att spela en viktig roll i detta.  I den sociala kampen i Spanien och Katalonien har kampen mot förtrycket av arbetande kvinnor blivit en av de centrala delarna. I den kampen kommer raseriet och lusten att slåss för de som drabbats hårdast av attackerna från Francodiktaturens arvtagare, Partido Popular (PP), fram.
– Trots att många företag och till och med katolska kyrkans överhuvuden försöker framstå som försvarare av jämlikhet genom att uttala stöd för strejken, är sanningen att de gör det av rädsla för den stora sociala explosion som vi om bara några dagar kan komma att uppleva. De vill få strejken att vara något den inte är. De vill tvätta bort klasskampen och det revolutionära innehållet som genomströmmar rörelsen starkare för varje dag, men de kommer inte att lyckas.
– Vi vet mycket väl vilka som är ansvariga för förtrycket och våldet mot kvinnor. De skyldiga är främst försvararna av detta system med den borgerliga PP-regeringen i spetsen och det kommer utan tvekan att vara uppfattningen i de mångfacetterade demonstrationer som kommer att fylla gatorna i Spaniens och Kataloniens största städer. Vi vet att dessa män och kvinnor försvarar sina ekonomiska privilegier över allting annat och det är därför de dömer arbetande kvinnor till exploatering, otrygghet och våld utan bestraffning. Vi vet detta allt för väl och därför kämpar vi. Den 8 mars kommer vi att skriva historia.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!