Studenter Mot Rasism drog upp linjer för fortsatt kamp

2015-09-30 14:55:31
24 personer slöt upp på Studenter Mot Rasisms möte i Gamla stan den 23 september om hur kampen mot rasism och Sveriges inhumana flyktingpolitik kan tas vidare.

Den första punkten handlade om Hannas kamp för asyl, som Offensiv tidigare har skrivit om. Hon berättade att hon har bott i Sverige i fem år om sin situation och det hon har utsatts för. Mötet planerade även inför demonstrationen för Hannas rätt till asyl, läs mer på sid 3.

Mötet fortsatte med att Kimmie Taylor berättade om och visade bilder från hennes besök i olika flyktingläger längs den syriska gränsen. Hon inledde med att påpeka att hon har valt att ha Kurdistan i fokus då det är där situationen är som värst. Många av barnen hon träffade leker ofta att det är krig och när de ritar är det mestadels bilder ur olika krigsscenarier. 

Hon träffade familjer som hade gått över hundratals kilometer för att fly från IS terror. Hon besökte även Suruç där ett 30-tal socialistiska fredsaktivister blev mördade i ett bombdåd. En man som hon träffade där förklarade att de har försökt tvätta bort blodet från dådet från golv och träd utan att lyckas. Kimmies berättelse vittnar om den fasansfulla verklighet som många flyktingar ställs inför.

Den sista punkten handlade om kampen mot Förbifart Stockholm, där Ville Karlsson berättade om de miljökonsekvenser det innebär. Om utsläppen ska minskas, vilket etablissemanget hävdar att de ska jobba mot, är det absolut nödvändigt att röra sig bort från massbilismen. Studenter Mot Rasism är aktiva i klimatrörelsen och kommer att kampanja samt delta på demonstrationer inför FN:s klimattoppmöte i Paris i slutet av året för att försöka pressa de styrande politikerna till handling.

Mötet avslutades och alla som deltog höll med om det finns ett behov av att organisera sig vidare för att bekämpa de orättvisor som existerar i världen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!