Studenter reser sig mot klassapartheid

2015-10-29 15:07:39


En massiv proteströrelse har startats bland Sydafrikas studenter mot höjda avgifter på universiteten.

ANC-ledningen är skakad av de senaste veckornas kamp. I de största proteströrelserna sedan apartheid föll har studenter på universitet runt om i Sydafrika gått ut i kamp mot kraftigt höjda avgifter på registrering, kurser och studentboende. Kampanjen #FeesMustFall har spridits till alla universitet.

Protester vid Witwatersrand universitet i Johannesburg mot en 10,6-procentig höjning av kursavgifter likväl som mot en 6-procentig höjning av registreringsavgiften blev gnistan som tände en löpeld den 14 oktober.
Detta kulminerade i landsomfattande demonstrationer den 21 oktober, där över 3 000 studenter från Kapstadens universitet marscherade mot parlamentet.
De tog sig in i en del av parlamentet där finansministern talade om budgeten.

Studenterna möttes av ordningspoliser beväpnade med chockgranater och upploppssköldar, något som påminner om apartheid-eran. De hindrade studenter att ta sig in i församlingen, vilka krävde att bli bemötta av Högre Utbildningsminister Blade Nzimande, generalsekreterare för Sydafrikas kommunistparti.
De senaste veckorna har skakat ANC på djupet. Detta markerar en ny vändpunkt i händelserna som sattes i rörelse efter Marikanamassakern. För många i Sydafrika ses det som deras egna ”arabiska vår”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!