Studenter tvingas till större lån

2015-02-04 14:29:39

foto: NoHoDamon / Flickr CC
Studenter skuldsätts i än högre grad.

Den ekonomiska situationen för studenter är åter under attack. Bland annat har lånedelen av studiemedlet ökat från den 1 januari 2015.

De studenter som studerar på heltid med studiemedel (både bidrag och lån) från CSN fick tidigare ut 9 004 kronor i månaden. Efter årsskiftet ligger beloppet på 9 948 kronor. Det anmärkningsvärda är att enbart lånedelen ökar. Högern ger ett sken av att vilja satsa på studenter genom att höja studiemedlet, men det man gör är att ytterligare attackera studenters ekonomiska situation genom att profitera på deras skulder.
Studenter som redan är kraftigt skuldtyngda kommer att förlora ytterligare på detta. Idag har studenter i Sverige i genomsnitt en skuld på 132 000 kronor per person, en summa som nu kommer att stiga.

Det är inte bara ändringen av studiemedlet som har drivits igenom. Påminnelseavgiften för missad inbetalning har ökat med hela 125 procent, från 200 kronor till 450 kronor.
Bostadsbristen är som störst i stor- och studentstäderna, vilket i kombination med en avreglerad marknad för andrahandsuthyrning har pressat upp hyresnivåerna. Detta har ytterligare dränerat studenters ekonomi, då de i brist på billiga hyresrätter och studentlägenheter tvingas att hyra i andra hand.
Rättvisepartiet Socialisterna säger att dagens studiemedel med bidrag och lån måste ersättas av en studielön på ett högre belopp för att täcka behoven och ge en ekonomisk trygghet under och efter studietiden.
För att åstadkomma det behövs det protester från studenter som säger ifrån och kräver bättre villkor, inte bara för en studielön utan för andra rättigheter som fler billiga och bra studentlägenheter. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!