Studenternas situation försämras

2007-09-05 15:21:39
Studenternas ekonomiska situation fortsätter att försämras, och utvecklingen går åt fel håll varje år.

Hyreshöjningarna är ett av problemen. På grund av bostadsbristen är det dessutom svårare att få tag i de billiga lägenheter som finns och studenter tvingats betala mer för sitt boende. Swedbank har beräknat att en studerande har utgifter på omkring 7 800 kronor i månaden, för mat, kläder, bostad, studieböcker o s v. Enligt deras beräkning ligger bostadskostnaden på 2 750 kronor, men i själva verket betalar var tredje student 3 500 kronor eller mer i hyra, vilket gör utgiftskostnaderna än högre, och då är inga nöjen inräknade.

Ekvationen går inte ihop

Samtidigt ligger studiemedlet idag på 7 364 kronor i månaden. Det säger sig självt att detta är ohållbart.
Studenter tappade under 1990-talet över 40 procent av sin köpkraft. Framför allt berodde detta på de ökande bostadskostnaderna. Hyrorna steg med 30 procent medan studiemedlen bara höjdes med 10 procent. Så har det fortsatt.
På grund av detta tvingas hälften av alla studerande arbeta extra, vilket försvårar studierna. Rättvisepartiet Socialisterna och Socialistiska Studenter menar att studerande borde få en studielön istället för studielån, en lön som går att leva på. Detta skulle ge en ekonomisk trygghet för studenter.
I valet propagerade alla riksdagspartier, utom moderaterna, för en förbättring av studenternas situation.
Redan i våras gick emellertid utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) ut med att någon sådan förbättring inte är aktuell.
Rättvisepartiet Socialisterna och Socialistiska Studenter ser det som en självklarhet att även studenter deltar i protesterna den 18 september.
Kim Holmstedt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!