– Det känns skönt, men striden är fortfarande inte över, säger Anton Markeby, Subwayanställd och skyddsombud.
Restaurangen tvingas nu betala skadestånd. Dessutom har SVT:s Västerbottensnytt gjort en reportageserie om missförhållandena. Men ännu återstår att se om man tänker följa kollektivavtalen i framtiden.
Under senhösten 2007 tog några anställda på Subway i Umeå strid mot den usla arbetsmiljön sedan de förstått att företaget bryter mot kollektivavtalet på flera punkter:
• Felaktiga scheman
– Ofta bröt dom mot regeln om 11 timmars dygnsvila, säger Anton Markeby.– Ibland kunde man bli schemalagd till halv fyra på morgonen en fredagkväll och sedan från klockan 10 morgonen därpå.
– Dessutom har vi tvingats stämpla ut på lunchen, trots att vi har ett system med flexibla luncher som ger oss rätt till betald lunchrast, säger Amanda Olsson, före detta butiksansvarig på Subway i Umeå, som slutade efter att ha blivit utfryst av ägaren eftersom hon inte accepterade ägarens metoder.
• Felaktig OB-ersättning
– Enligt kollektivavtalet ska vi få OB för varje påbörjad halvtimme, säger Matilda Ersson, före detta assisterande chef på Subway.– Men ägaren säger till alla när man börjar att det räknas minut för minut.
– Dessutom har vi aldrig fått övertidsersättning när vi fått jobba över, fyller Amanda Olsson i.
• Bristande arbetskläder
– Vi har ett set med arbetskläder som vi måste tvätta själv, säger Anton.– Eftersom vi har krav på oss att vi ska ha rena och snygga kläder måste man ibland tvätta på natten mellan arbetspassen.
– När vi hade en kampanj tvingades alla 18 anställda dela på 8-9 stycken t-shirts som aldrig tvättades.
• Ingen ersättning för personalmöten
– Ibland har vi haft obligatoriska ”städkvällar” som vi inte heller fått betalt för – trots att företaget har städpersonal! säger Matilda Ersson.– När vi insåg vilka grova brott detta handlade om gick vi med i facket och kontaktade dem, säger Anton.
– Samtidigt som vi tog kontakt med facket hårdnade tonen, ledningen började systematiskt mobba och frysa ut dem som tagit strid. Jag blev utskälld och förnedrad inför mina arbetskamrater och alla kunder mitt under lunchruschen för en skitgrej, säger Matilda.
– Ägaren hade då just uppmärksammat att vi kontaktat facket angående våra obetalda flexluncher.
– De försöker hela tiden spela ut oss mot våra arbetskamrater för att tysta oss eller få oss att säga upp oss, säger Amanda.
Men ledningens försök att få fackligt engagerade att säga upp sig har inte stannat vid mobbning:
– Jag var schemalagd på heltid i två veckor, men sent på söndagkvällen innan jag skulle påbörja arbetsveckan fick jag reda på att samtliga pass var strukna, säger Anton.
– En annan gång fick jag ut 7 000 kronor för lite i lön.
Flera anställda har sagt upp sig till följd av upprepade förnedringar och mobbning. Men de fortsätter att kämpa för att få upprättelse.
– Vi har inlett förhandlingar tillsammans med facket och arbetsgivaren, säger Amanda.
– Hittills har det resulterat i att ägaren vikit sig och gått med på att betala ut skadestånd.
I Göteborg satte Hotell- och Restaurangfacket salladsbaren Wild ’n Fresh i blockad, då den helt saknade kollektivavtal. Den striden vanns av facket. Syndikalisterna har kämpat med liknande metoder mot usel arbetsmiljö på restauranger i bland annat Malmö och Stockholm.
– Det kanske hade varit bra här också, för att sätta extra press i förhandlingarna, säger Anton.
– Nu drar istället förhandlingarna ut på tiden, arbetsgivaren har inte dykt upp på vissa möten, säger Matilda.
– Vi funderar i alla fall på att stå utanför Subway och dela ut flygblad om missförhållandena nu, för att sätta lite fart, avslutar Amanda.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer de Subwayanställdas kamp för en dräglig arbetsmiljö.
En seger på Subway i Umeå kan även inspirera unga människor som arbetar under liknande förhållanden på andra arbetsplatser att kämpa för sina fackliga rättigheter.
Davis Kaza