”Jag är besviken på fackets ledning”

2008-05-15 16:24:41




Offensiv träffade två distriktssköterskor som stod strejkvakt utanför en vårdcentral i Umeå.

Distriktssköterska blir man efter att ha jobbat en tid som sjuksköterska och sen gått en ettårig vidareutbildning. Den betalar man själv, till exempel genom studielån.
– Att jobba i vården är lite av en kvinnofälla. Det är många killar som jag jobbat med som bytt bransch på grund av lönen. Vi kvinnor har ofta svårare att bryta upp från en anställning, speciellt om man är ensamstående med barn, menar Agneta Wiberg.
– Jag är klart besviken över hur arbetsgivaren behandlar oss sjuksköterskor, fortsätter Agneta.
– De litar på att vi ska fortsätta jobba bara för att vi tycker att jobbet är roligt och viktigt.
– Jag har jobbat som sjuksköterska sedan 1978 och gått en lång rad vidareutbildningar. Men idag har jag bara 25 000 kronor i månadslön. Man funderar ju alltmer över hur det ska bli med pensionen.

Ingen löneutveckling

– Arbetsgivaren ger inte den uppskattning i form av lön som vi förtjänar. Efter 27 år har jag idag 24 500 i månadslön. Jag har också gått vidareutbildningar, men de får man betala för själv och lönen höjs knappt något, säger Mikaela.
– Jag är även besviken på fackets ledning, menar Agneta.
– Förra avtalet var ju en skandal. Vi fick upp lönen med 500 kronor, men förlorade semesterdagar och fick höjd pensionsålder med 2 år. Vi betalade alltså vår egen lönehöjning. Vi borde ha kämpat mer och protesterat mot avtalet.

I Danmark har fackets medlemmar rätt att rösta om avtalet före det skrivs på. Vad tror ni om det?
– Det är ju en jättebra idé, säger Agneta, och fortsätter:
– Det vore väldigt demokratiskt, och rent praktiskt kan det ju inte vara några problem. Vi kunde ha brevomröstningar, eller så kunde det ske på möten – eller varför inte via internet eller sms? Man kan ju deklarera via sms!
– Det finns ju risk för att fackledningen skriver på ett dåligt avtal. Medlemsomröstningar skulle innebära bättre avtal, fortsätter hon.

Vad tror ni händer om det blir ett dåligt avtal?
– Själv kanske jag skulle börja jobba i Norge. I övrigt finns det ju risk att många går ur facket om det blir ett dåligt avtal. Det vore ju inte bra i längden, men vissa kommer säkert att höja lönen genom att sluta betala till facket, säger Agneta.
– I kväll ska jag gå på fackmöte och göra min röst hörd. En sak jag är kritisk mot är att fackledningen har tagit för lite initiativ för att vi ska synas. En landsomfattande protestdag med demonstrationer är en bra idé, berättar Mikaela.
– Vi borde också ha namninsamlingar. När bönderna i Frankrike tömde skit på gatorna så visade de hur man ska göra!

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!