Sundsvall: ”Blågrönröra” når nya höjder

2013-02-07 07:30:22


Illustration: Natalie Högström

En moderatledd allians som ska styra kommunen på en socialdemokratisk budget, en miljöpartistisk fullmäktigeledamot som fronderar och som följd inte kan vara kvar i den lokala partiavdelningen, ”en chans till” på högeralliansens budgetförslag, uteslutning och ”det kommer mera”…

Miljöpartiets högervridning i kombi­nation med alliansens aggressiva privatiseringspolitik har utlöst en ”polsk riksdag” i Sundsvalls ­kommunpolitik.
Under förra mandatperioden styrdes Sundsvall av en rödgrön majoritet (S, V och MP). I valrörelsen 2010 kämpade partierna, inklusive miljöpartisterna, för en fortsatt majoritet tillsammans. På valdagen vann ­också den rödgröna koalitionen en mycket knapp majoritet med Sverigedemokraterna i en vågmästarställning.
Men en höger inom Miljöpartiet, sugna på fler platser vid ­köttgrytorna, satte sig då plötsligt i förhandlingar med moderatalliansen och fick en kommunalrådspost och en ordförandepost i miljönämnden. Partipis­kan ven och vips så bytte Miljöpartiet sida och såg till att huvudmotståndarna i valet, den moderatledda alliansen, tog över Sundsvall för förs-ta gången i historien. Många av Miljöpartiets väljare kände sig lurade och protesterade på insändarsidorna. Sidbytet väckte också starka reaktioner inom MP. Ingrid Möller, fullmäktigeledamot för partiet, sa att det var ett svek mot väljarna och att hon även i fortsättningen skulle driva den politik mp gått till val på.
Hon blev en då kallad ”politisk vilde” och flyttade sitt medlemskap från Sundsvallsavdelningen till MP i Härnösand. Möller har också berättat hur hon blev påhoppad av partikamrater när hon bar knappen ”Vägra vara kund” under en kampanj om medborgarbegreppet i den ­offentliga sektorn.

Kulmen nåddes – trodde många – i somras när hennes röst gjorde så att oppositionens budgetförslag vann över kommunstyrets förslag. Högeralliansen ömsom rasade och vädjade till S och V om att göra kompromisser och komma överens för ”kommu­nens bästa”. S och V hade dock bestämt sig för att driva en hög profil mot fortsatta privatiseringar i kommunen och istället för att kompromissa ställde de ultimatum om privatiseringsstopp. Men sedan ­årsskiftet har till exempel Carema blivit godkända som entreprenörer i ­Sundsvalls äldreomsorg, utan att S och V har mobiliserat till några som helst protester. Inför kommunfullmäktiges möte i förra veckan satsade så allian­sen återigen allt på att få igenom sin budget.
Den ekonomiska krisen har förändrat skatteunderlaget, förklarade alliansen sitt behov av omtag. Kommunens revisorer och statsvetare skakade på huvudet åt kommunledning­ens motiv, men omröstningen ­skulle bli av.
Under december och inför kommunfullmäktigemötet i måndags gjorde MP försök att få Möller med på båten och trodde att de hade lyckats.
Nyheten om att Ingrid Möller hade undertecknat en lojalitetsförsäkran till MP:s fullmäktigegrupp basunerades ut i pressmeddelanden. Ingrid var ”inne i värmen igen” och alliansen la nu förväntansfullt på nytt fram sitt budgetförslag för omröstning. Men Ingrid Möller chockade dem och röstade för andra gången ner moderatalliansens och partikam­raternas budget.
En vecka senare, den 3 februari, blev Ingrid Möller utesluten ur Miljöpartiet.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!