Offensiv har tidigare skrivit om den ökade arbetsbelastningen och de låga lönerna på Sundsvalls sjukhus. Fackföreningarna på sjukhuset (Vårdförbundet, Kommunal och Saco) har gjort en anmälan till arbetsmiljöverket – en så kallad framställan enligt 6 kapitlet, paragraf 6a i Arbetsmiljölagen.
Facken begär nu åtgärder för arbetsmiljön. I fackförbundet Kommunals framställan kräver de av arbetsgivaren bland annat att: ”Ni skall ange vilka konkreta åtgärder som vidtas för att på kort och lång sikt behålla undersköterskor” samt vad som görs ”för att på kort och lång sikt rekrytera undersköterskor”.
Att göra något åt detta är verkligen akut. Arbetsmiljön, tillsammans med de låga lönerna, har fått personal att lämna sjukhuset och det blir allt svårare att rekrytera ny personal. Den onda cirkeln är igång då situationen skapar än mer stress och överbelastning.
Vi hör ofta vittnesmål om hur personal mår dåligt, har svårt att sova med mera. Detta är klassiska stress- och utbrändhetssymptom. Sedan har vi frågan om patientsäkerheten också. Det är inte säkert att bli vårdad i korridoren av stressad personal.
Jag ser under de senaste veckorna att allt fler av mina sjuksköterskekollegor säger upp sig i protest. Senaste veckan ser det ut som kollektiva uppsägningar. Sköterskor har begärt löneförhöjningar och när dessa har avslagits har de sagt upp sig.
Ett redan svårt personalläge skakas rejält av de senaste veckornas omfattande uppsägningar. Senaste veckan ser det ut som om över tio av 26 sköterskor sagt upp sig på Intensivvårdsavdelningen (Iva) i Sundsvall. Enligt ett inlägg på Facebooksidan ”Stöd våra sjuksköterskor” sägs att 15 sjuksköterskor nu har sagt upp sig. Om dessa i slutänden verkligen lämnar arbetsplatsen är krisen fullständig.
Ledningen för landstinget och sjukhuset verkar inte förstå situationens allvar. Landstingsdirektör Anders L Johansson har kommenterat med att personalomsättningen är ganska normal.
– Han har ingen koll över huvud taget. Han är inte i verkligheten, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sundsvalls sjukhus till Sundsvalls Tidning den 1 april.
Vågen av uppsägningar sker över hela landstinget. Sjuksköterskor har även sagt upp sig i stor skala på sjukhuset i Örnsköldsvik. Till exempel rapporterar radio P4 om nio sköterskor som har sagt upp sig på dialysavdelningen.
Under åren 2008-2009 genomfördes stora nedskärningar och uppsägningar på sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik. Jag var med och arrangerade flera protester mot detta. Vi hade ett nätverk, ”Rädda vården”.
Men neddragningarna gick inte att stoppa. Mellan 400 och 500 tjänster försvann i Sundsvall. Det vi ser nu är delvis ett resultat av detta. Arbetssituationen för dem som blev kvar blev ohållbar.
För att vända utvecklingen finns det ingen annan väg än uppvärdering av lönerna och mer personal. ■