”Surrogat är kvinnohat”

2017-11-15 18:23:35

foto: Elin Gauffin


Rött Forum i Stockholm mobiliserade i lördags till en demonstration mot företaget Tammuz, vilka förmedlar surrogattjänster till svenskar. Detta trots att det i Sverige inte är tillåtet att använda sig av en surrogatmor.

Det israeliska företaget Tammuz anordnade i lördags ett seminarium för att rekrytera fler kunder. Utanför samlades kvinnokämpar under parollen ”Här pågår människohandel” och talkörer som ”surrogat är kvinnohat!”.
För svenska blivande föräldrar använder sig Tammuz av surrogatmödrar i Ukraina och USA. I ett samhälle med ökande klassklyftor kan inte surrogatmödraskap tillåtas utan att riskera att kvinnor utnyttjas på grund av sin ekonomiska situation.
Tammuz är inget undantag. På deras internationella sida står det att surrogatmödrarnas primära motiv är ekonomiskt för att garantera sina barns och familjers framtid. Skulle dessa kvinnor göra detta om de hade bra arbetsvillkor med riktiga löner?
– Jag har läst på om olika surrogatbyråer, det finns ganska många i Ukraina och Georgien. Det är industrier som gör mig så arg. Det är handel med barn som också sprider grov rasism, samtidigt som de hycklande försöker framställa sig som hjältar. Vi är åtta kvinnor i en Facebook-grupp som hittat varandra via andra radikalfeministiska grupper, satt oss in i denna fråga och gjort skyltarna för idag. Vi kommer fortsätta kämpa, berättar Moa Lindholm.
Det finns många problem med surrogatmödraskap. De två största är att det innebär en handel med kvinnors kroppar och även en handel med barn. Kvinnors kroppar görs till arbetsredskap och produkten som tillverkas är barnet. För en surrogatmoder blir exploateringen total. Hon kan inte gå ifrån sitt arbete, glömma, ägna sig åt livets begär som till exempel sex etcetera.

Det är stor risk att beställarna kontrollerar hur hon lever. Inte ens när hon sover får hon vara sin egen individ. Hon är ett arbetsredskap, en maskin. En maskin som känner och tänker. En graviditet kan omöjligt likställas med vilket annat kroppsarbete som helst. Arbetarrörelsen har under århundraden kämpat för en kortare arbetsdag med bättre villkor. Att vara gravid åt någon annan är ett 24-timmars arbete som pågår i nio månader.
Dessutom riskerar kvinnans egna barn att förlora sin mamma om graviditeten eller förlossningen leder till dödsfall. De flesta skulle nog skriva under på att ett arbete som pågår 24 timmar om dygnet är slaveri.
Att vilja ha barn och inte kunna få det innebär en stor sorg, men det är inte en mänsklig rättighet att få barn till varje pris.
Amanda Carsbring hörde om protesten från Kvinnofronten:

– Jag hatar människohandel! Det här är prostitution i nio månader och jag är chockad att det är okej att de har möten här!
Regeringens särskilda utredning kom förra året fram till att ingen form av surrogatmödraskap ska tillåtas i Sverige – det är vår uppgift att fortsätta sätta press på regeringen så att politiska beslut tas. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!