Svårt lungsjuke Afshar hotas av utvisning

2012-05-10 12:51:59
För två år sedan kom Afshar Khan med sin fru till Sverige från Bangladesh. Han var då svårt lungsjuk och utblottad efter att ha tvingats söka vård i grannländerna, då Bangladesh inte har den specialistvård som han behöver. I Sverige har han sin dotter och sina barnbarn.

I hemlandet blev Afshar Khan indragen i lokala fejder. Hans bror hade en politisk position på kommunal nivå, men i Bangladesh blir lokalpolitiken ofta till ren krigföring mellan olika släkter om mark och inflytande. På grund av dessa konflikter sökte Afshar asyl i Sverige, men fick avslag. Han har vårdats många gånger på sjukhus. Enligt läkare i Sund­svall har han blivit felbehandlad i Indien, vilket har förvärrat sjukdomen. Han har nu bara 20 procent av sin lungkapacitet kvar  och hjärtat börjar svikta. Trots flera läkarutlåtanden om att han inte klarar flygresan, vill Migrationsverket sätta honom på ett flyg med extra syrgastuber.

Afshar har sökt om inhibition. Det innebär att man inte bestrider avslaget på ansökan om asyl, men att man ändå inte kan lämna landet till exempel på grund av sjukdom, som i hans fall. Detta har i första vändan avslagits av Migrationsverket, men Rättvisepartiet Socialisterna bistår familjen i kampen för att få stanna. Afshar själv säger att han ”åtminstone önskar dö hos min dotter”. Sveriges och EU:s flykting- och asylpolitik blir allt mer rasistisk och antihumanitär.
– Afshars fall är ett i ­mängden, men varje gång vi lyckas stoppa utvisningar är det en seger för utsatta människor, säger Sadja Hogg, som känner familjen och är aktiv i kampanjen. Afshars fall har tidigare uppmärk­sammats av Dagbladet i Sundsvall.

James Hogg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!