Svårt skadad utvisad till Iran

2011-10-26 20:12:29


Rahim Sadrolfozalaey dagen innan han utvisades.

Trots att Rahim Sadrolfozalaey har varit väldigt aktiv mot den iranska regimen (och på grund av det torterats i tre i år i ett iranskt fängelse, fått krigsskador från kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet m m) och dessutom har opererat ryggen för bara några månader sedan, utvisades han från Stockholm efter bara tre dagar i förvaret.

När polisen stormade in i Rahims cell på förvaret förra veckan och förde iväg honom, talade representanter från Asylrörelsen i Stockholm med en annan politisk flykting på förvaret och hörde över telefonen hur Rahim skrek när polisen misshandlade honom.

När Asylrörelsen besökte Rahim på förvaret i Märsta dagen innan han utvisades hade han svårt att lyfta sig från stolen och man såg att han led.
Rahim är beroen­de av ett 10-tal mediciner. Han visade ett läkarintyg om sitt hälsotillstånd, vilket beskriver hur Rahim regelbundet måste gå under behandling och ­medicinering. Om det skulle avbrytas kan han hamna i ett livshotande tillstånd.
På förvaret visade han skott­skador från tiden i Iran. Han har blivit beskjuten ett flertal gånger, bland annat i magen, ryggen, armen och foten samt träffats av granatsplitter. Han har också blivit torterad under tre år i ett fängelse i Iran. Han beskrev hur han hängts upp i armarna och att de lät honom hänga så under långa perioder, fått piskrapp på ryggen och mycket mer. Detta bekräftas igen i läkarintyget från överläkare Torsten Gordh på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som vädjar att man inte ska utvisa Rahim eftersom detta p g a hans svåra fysiska och psykiska ohälsa kommer att riskera hans liv.

Rahim kom till Sverige 2001, där han har jobbat och betalat skatt under alla år. Dock har han inte kunnat fått uppehållstillstånd, på grund av att Migrationsverket krävt hans iranska pass/medborgarskap – som den iranska ambassaden i sin tur vägrat ge honom.
– Låt mig stanna i alla fall tills regimen störtas. Iran har blivit jättesvårt just nu och hela världen och Migrationsverket vet det. Man kan knappt andas i Iran längre, vädjade Rahim innan utvisningen.

Innan han kom till Sverige var Rahim politisk aktiv i partiet Mojahedin, som är ett oppositionellt parti som fört en väpnad kamp mot Irans regim.
Här i Sverige har han fortsatt att vara aktiv, om än inte organisationsbunden, och har fortsatt jobbat hårt emot regimen i Iran. Han har varit med på protester utanför Irans ambassad och kritiserat regimen offentligt.

På en av protesterna vid ambassaden blev Rahim gripen av polisen, där det visade sig att de hade dokumenterat vilka som var där och sedan lämnat ut informationen till ambassadspersonalen.
Medlemmar och före detta medlemmar av Mojahedin förföljs aktivt av regimen, inte bara i Iran utan också i Irak och Europa. I flera fall har man sökt upp flyktingars anhöriga som är kvar i Iran för att trakassera dem.
Rahims ärende hade inte behandlats klart i ­Europadomstolen, men trots detta utvisades Rahim på morgonen den 21 oktober.

– Migrationsverkets och gränspolisens behandling av Rahim måste fram i dagsljuset och anmälas. Aldrig någonsin tidigare har behovet av en landsomfattande proteströrelse varit mer skriande än idag. En rörelse som återinför asylrätten, stoppar utvis­ningarna och gör slut på den omänskliga flyktingpolitiken.
– Därför uppmanar vi också folk att demonstrera nu på fredag den 28 oktober kl 17.00 på Sergels torg mot utvisningarna och för asylsökandes rättigheter, säger Ruben Derkert från Asylrörelsen som var med i aktionen på Arlanda.

Hugo Witting

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!