Svenska kapitalister + Kinas president = sant

2007-06-13 11:20:53


Polisen lyfte senare bort demonstranterna från platsen framför scenen. Det hela filmades av TV4.

– Vi stöder arbetarkampen i Kina. Det var budskapet från aktivister från Rättvisepartiet Socialisterna när Kinas president Hu Jintao kom för att se ostindienfararen Götheborg.

Hu Jintao var inbjuden av den svenska kungen, högerregeringen, storföretagen samt Göteborgs styrande socialdemokrat Göran Johansson.
200 000 hade lockats ut för att få se när Götheborg seglade in efter sin tvååriga Kinaresa till Shanghai och Guangzhou, ett projekt som kostat över en halv miljard kronor.
Rättvisepartiet Socialisterna och chinaworker.info samlades i hamnen med banderoller och flygblad en timma innan skeppet seglade in. 1 000 flygblad delades ut till de som skulle över älven där artister skulle spela och välkomna skeppet.
– Jag deltar i protesten för att stödja arbetarnas kamp för demokratiska och fackliga rättigheter i Kina. Svenska fackföreningar borde ge ett aktivt stöd för att bygga upp oberoende fackföreningar i Kina, sa Stefan Berg, fackklubbordförande i Kommunal.

Svensk och kinesisk polis

Demonstranterna fick dock inte åka med färjan över älven där firandet pågick.
– Men vi kunde inte acceptera att kinesisk och svensk polis skulle inskränka vår demonstrationsrätt så vi gick runt, över bron, till andra sidan. Banderollen smugglades in på området och lagom till när diktator Hu Jintao skulle tala fällde vi upp banderollen ”Justice for Chinese workers”, säger Peter Henriksson, RS Göteborg.
Snabbt dök åtta kinesiska säkerhetsvakter upp och försökte ta ned banderollen men misslyckades. De stod frustrerade med mobiltelefoner för att kalla på fler vakter. Svensk polis dök upp för att avlägsna demonstranterna. Detta upprörde åskådare som grep in och förklarade sin sympati och upprördes över att svensk polis tog order av kinesiska diktaturen. Av rädsla för talkörer och ännu större uppmärksamhet förde polisen bort demonstranterna fysiskt från platsen framför scenen. Det hela filmades av TV4 och kom med i nyheterna.
– Demokrati gäller bara när det passar de styrande, att det är svenska storföretagens intressen som skyddas är tydligt. De vill inte störa samarbetet med Kina, sa Jimmy Lied, chinaworker.info, upprört.
Utanför området fortsatte demonstranterna att samla namn till stöd för fackliga rättigheter och arbetarkampen i Kina, stundtals var det kö för att få skriva på.
Hu Jintao besökte direkt efter firandet Volvo tillsammans med svenska ministrar och näringslivet, vilket blev ett jätteklipp för företaget. De båda Volvocheferna Leif Johansson, AB Volvo (lastvagnar) och Fredrik Arp, Volvo PV, talade om strategiska allianser med Kinas lastbilstillverkare DongFeng. Vad de inte säger är att det skulle vara en allians mot fackliga rättigheter och arbetarkamp.

Ericsson och Reinfeldt

Dagen efter skrev Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg ett avtal med Kina värt sju miljarder kronor. Statsminister Fredrik Reinfeldt berömde sitt eget ”öppna samtal” med Hu Jintao. Borgarna och högerregeringen som när det passar vill beskriva Kina som kommunistisk diktatur är de som nu skakar hand med regimens ledare, samtidigt som socialister och fackliga aktivister förföljs och mördas i Kina.
Att regeringen och storföretagen har gemensamma intressen med den kinesiska regimen kan inte bli tydligare än så här.
Kristofer Lundberg

Fakta: Kinas arbetsplatser

  • 480 av världens 500 största företag är verksamma i Kina. Alla förbjuder verkliga fackföreningar.
  • Sex av världens tio mest förorenade städer finns i Kina. Ett nytt kolkraftverk byggs varje vecka – 2009 beräknas Kina ta över USA:s roll som världens största miljöbov.
  • I industristaden Shenzhen skärs 40 000 fingrar bort varje år i fabriksolyckor. De flesta olyckor sker när arbetarna är trötta, vanligtvis efter elfte eller tolfte timmen på jobbet!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!