Svenska vapen i diktaturens tjänst

2012-03-14 13:13:38
Skandalen med Sveriges stöd till en vapenfabrik i Saudiarabien är bara toppen på ett isberg. Faktum är att ökningen av svensk vapenexport under de tio åren sedan 2001 troligen har slagit ett mördande världsrekord, med 350 procent till mer än 14 miljarder kronor om året!

Det är en mer än tio gånger större ökning än av världens totala vapenexport på ”bara” 33 procent under samma tid.
Sveriges krigsmaterielindustri, idag till stor del utlandsägd, exporterar mest vapen per person av alla världens länder, före Israel och Ryssland. I ab­soluta tal ligger Sverige på sjunde plats.
Hyckleriet är monumentalt, då vapenexporten sedan förra året har getts en unik exportstödsmyndighet enbart för krigsmateriel. Både den nuvarande och den förra S-regeringen har i själva verket bidragit mer aktivt till stöd för exporten av vapen än för några andra varor med motköpsavtal, krediter, PR-agenter, mutor, minister- och kungabesök.

– Framtiden tillhör internationaliseringen, kommenterade försvarsminister Sten Tolgfors 2009 tillkomsten av exportstödsmyndigheten och att svenska vapenföretag i dag har 85-95 procent av orderstocken på export.
– Vi ska stödja exporten av krigsmateriel, sa även Urban Ahlin (S).
Även Stefan Löfvén ryckte härom året ut för att ”värna försvarsindustrin” tillsammans med förre KD-ledaren Alf Svensson när Hägglunds i Ö-vik förlorat en stororder.
Ingen av dem har protesterat mot att svenska vapen sålts till både totalitära regimer och stater i väpnade konflikter.
Sedan invasionen av Irak har exporten till USA mer än fördubblats. Inte mindre än 20 procent av vapenexporten sker idag till en av världens allra mest motbjudande diktaturer, Saudiarabien, enligt ett synnerligen långtgående samarbetsavtal.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!