Sverige pådrivande för att bygga EU:s murar

2015-09-16 11:59:50

foto: Freedom House / Flickr CC
Sverige är medansvariga till den inhumana flyktingpolitik som EU bedriver.

”Mitt Europa bygger inte murar”, sa Stefan Löfven när han talade på manifestationen för flyktingar den 6 september. Men varifrån kommer då murarna?

Första halvåret 2001 – för över 14 år sedan – var Sverige ordförandeland i EU. Socialdemokraterna var i regeringen och Göran Persson var statsminister. Just detta halvår togs en rad steg för att bygga upp EU:s murar, med den svenska regeringen som en ledande kraft.
Här är vad vi rapporterade i Offensiv i början av juni 2001, under rubriken ”Persson har förstärkt EU:s mur mot flyktingar”.

1. ”I början av april arrangerade EU ett toppmöte i Sarajevo. Sveriges immigrationsminister Maj-Inger Klingvall, hennes belgiske kollega och topptjänstemän från EU-kommissionen mötte regeringsrepresentanter för fem länder på Balkan (Bosnien, Kroatien, Jugoslavien [idag Serbien och Montenegro], Makedonien och Albanien).

Maj-Inger Klingvall talade enligt BBC om att ’harmonisera’ Bosniens visumregler med EU. Hårdare gränskontroll och asylregler ska leda till ’utvecklingssamtal’ med EU. Det första avtalet träffades med Makedonien och erbjuder ’tillgång till EU-marknader, finansiellt stöd och politiskt samarbete’. (…) Syftet med mötet i april var att stoppa de 50 000 flyktingar som årligen tar sig in i EU via Balkan.”

2. ”I Lettland har den svenska statens representanter skrivit landets nya flyktinglagar, samt utbildat gränspersonal och juridisk personal. Sverige har även bistått med kontorsutrustning för invandrarmyndigheterna och sängar till flyktingförläggningarna. (…)
I utbyte har Sverige beväpnat 10 000 soldater i de baltiska länderna, bland annat 10 infanteribataljoner och tre luftvärnsbataljoner.”

3. ”EU har på fem år skurit ner sitt bidrag till FN:s flyktingpolitik från 230 miljoner dollar till 38 miljoner dollar.”

4. Beslut om samordnad flyktingpolitik: ”Det kanske viktigaste är höga böter på mellan 27 000 och 45 000 kronor för flygbolag och rederier om en passagerare saknar giltiga handlingar […] I besluten ingår också hårdare straff för flyktingsmugglare.”

5. ”Muren är också bokstavlig. EU har satsat över 250 miljoner kronor på att förstärka de spanska posteringarna i Nordafrika. Två 2,5 meter höga stängsel går parallellt i åtta kilometer. Det är fem meter mellan stängslen och däremellan finns både sensorer och övervakningskameror. Stängslen övervakas av beväpnade vakter dygnet runt.”

Detta var alltså redan för 14 år sedan! Offensiv påminde också om Sveriges tradition av massutvisningar, till exempel med chartrade flygplan. Totalt utvisade Sverige upp till 100 000 flyktingar under 1990-talet. Sedan dess har EU höjt muren mot flyktingarna ännu mer.

6. EU:s samarbete med diktaturer för att stoppa flyktingar: ”I oktober 2010 besöktes Libyen av EU-kommissionären Cecilia Malmström. Hon träffade ministrar och skrev ett avtal med Gaddafi – han skulle få 50 miljoner euro (440 miljoner kronor) under tre år för att stoppa flyktingar.”

7. Frontex är EU:s yttre gränsvaktstyrka, med högkvarter i Warszawa och en budget på över en miljard kronor. Beväpnade frontexstyrkor finns på fartyg vid Kanarieöarna och i Medelhavet, och gränsvakter på gränsen mellan Grekland och Turkiet. Tillsammans med Schengens övervakningssystem ingår Frontex i en kriminalisering av flyktingarna.

8. Dublinförordningen, som har funnits sedan år 2003 och uppdaterades år 2013, betyder att flyktingar till EU måste söka asyl i det första land de kommer till. Det har inneburit att exempelvis Sverige har utvisat flyktingar till Grekland, Italien och Malta eftersom det var deras första ankomstland. Amnesty International har varnat för att flyktingar i Malta hålls inlåsta i läger i över ett år utan att deras fall utreds.
Andra EU-länder har också upprepade gånger kritiserat i synnerhet Grekland och Italien för att inte ha tillräckligt hård gränsbevakning.

Stefan Löfven känner naturligtvis till detta. Talet om ”mitt EU” är en flirt med opinionen och ett enormt hyckleri. Löfven har nu senast kritiserat Danmark för att flyktingar har kunnat passera landet på väg till Sverige.
Att EU och svenska regeringar samtidigt har accepterat en större andel arbetskraftsinvandring, både högutbildade och de som tvingas arbeta för slavlöner, är ett annat skäl till att även direktörer och politiker kan argumentera för en viss invandring.

Men i allmänhet tjänar EU:s flyktingpolitik som en viktig beståndsdel i högerpolitiken, att skära i offentliga utgifter och att ställa olika grupper mot varandra. Att kämpa för flyktingars rättigheter är därför också en kamp mot EU, som styrs av storföretagen och kapitalisterna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!