Sverige: Politisk kris och ökad kamp i fokus

2017-12-06 13:29:34

foto: Sari Hevosaho
Katja Raetz.

Diskussionen om Sverige och kongressdokumentet ”Politisk kris i toppen och ökad gräsrotskamp” inleddes av Per-Åke Westerlund från partistyrelsen och VU. 

Han betonade den ökade oron hos de styrande över att stödet till dem själva och det ekonomiska system de försvarar faller i takt med ökade klyftor. Flera partier kan åka ur riksdagen i nästa val. Sverige har passerat länder som Tjeckien och Slovakien i klyftor. Faktum är att ojämlikheten i Danderyd är lika stor som i Rwanda!
– Lundin Oils vinst för andra kvartalet i år är 4,5 miljarder. Deras vd tjänar 500 000 kronor per dag! 500 svenska bolag gör en vinst på 651 miljarder i år. Samtidigt har offentliga sektorns andel av ekonomin minskat med 144 miljarder kronor sedan 2006, sade Per-Åke Westerlund.
Även regionalt ökar klyftorna.
– I förorterna har skjutningar ökat. Vi har nu fyra gånger mer skjutningar än i Tyskland. Skottlossningarnas karta är en direkt kopia av den socioekonomiska kartan där fattiga områden drabbas värst, berättade Kristofer Lundberg från Göteborg/Angered, och gav positiva exempel på hur partiet kan samla grupper för att tillsammans kräva upprustning av förorten vad gäller bostäder, skola, fritid och jobb.

Störst utrymme fick de senaste kamprörelserna.
– Det gick fort för Löfven från tal om ”Mitt Sverige bygger inga murar” till ”systemkollaps” och ”vi behöver andrum”. Ung i Sverige är en enorm rörelse som redan har haft effekt och gjort det svårare att utvisa, sade Natalia Medina från Stockholm.
Medlemmar från Göteborg gav en imponerande rapport om RS arbete inför och under den 30 september då nazistmarschen stoppades, med både eget kampanjarbete och medlemmars arbete i till exempel Hyresgästföreningen och fackföreningar för att dessa också skulle mobilisera mot nazisterna. Resultatet är både en demoralisering för nazisterna och början på ett nytt antirasistiskt nätverk.
Det konstaterades att det råder högkonjunktur, även om Ammar Khorshed från Uppsala rapporterade att en skakig bostadsboom snabbt kan ändra på det. Redan är det kris i vården, nedskärningar i kommuner och utförsäljning av kommunala bostäder.

– På barnkirurgen i Stockholm tvingas de operera mitt i natten för att köerna är så långa. Samtidigt gör privata vårdföretag miljonvinster. Det är en skandal och tyvärr är facken alldeles för tysta. Istället har nätverk, som till exempel En Annan Vård är Möjlig där jag är aktiv stått för protesterna, sade Katja Raetz som är sjuksköterska och aktiv i Haninge partiförening.
Utvecklingen i Sverige börjar komma ikapp resten av Europa: tvära politiska kast, ekonomisk instabilitet och en ökad gräsrotskamp underifrån. Det vi väntar på är att missnöjet tar nya vänsteruttryck. Möjligheterna ökar för ett väl rustat socialistiskt parti. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!