”Sverige ska vara ett tryggt land”

2013-02-13 11:32:47
Linn Mäkelä från Elevkampanjen inledde torgmötet i Luleå med att säga att Sverige måste få en bättre flyktingpolitik, men absolut inte i den riktning som SD förespråkar.

– Sverige ska vara ett tryggt land att komma till, vi ska ta hand om dem som kommer hit och det är någonting som självklart är värt att satsa på.
Jonas Brännberg som är gruppledare för RS i Luleå kommunfullmäk­tige tog vid och berättade att det ökade anslag på 150 miljoner kronor som Migrationsverket behöver för att kunna ta emot de flyktingar som når Sverige från katastrofens Syrien bara är fyra promille av vad sveriges fyra storbanker delar ut till sina ­ägare i år och 1,5 promille av vad regering­en satsar på ett nytt stridsflygplan.
– Men istället för ökad solidaritet med människor på flykt har ­rasismen blivit mer accepterad. Moderaterna vill minska asylinvandringen, vilket betyder att de med andra ord tycker att människor som nu förlorar föräl­drar, barn, armar och ben i Syrien ska stanna där. Man kan inte lita på att politiker eller media ska lösa denna fråga utan vi måste bygga en antirasistisk rörelse underifrån på arbetsplatser, skolor och ute i bostadsområdena, avslutade Jonas Brännberg.

En talare från Rädda Barnens ungdomsförbund avslutade mötet med att säga att det idag inte alls finns något problem med massinvandring, vilket Sverigedemokraterna påstår. Däremot förs det en politik som för många, många människor innebär en katastrof då Sverige massutvisar stora grupper av asylsökande.
Efter protesten hölls ett öppet möte där riktlinjerna för ett nätverk med arbetsnamnet Norrbotten mot rasism diskuterades.

Matilda Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!