Svidande kritik mot D. Carnegie

2018-04-05 13:55:35


Motståndet mot och ilskan över finansjättarnas plundring av hyresgästerna i framför allt förorten växer.

Att världens största riskkapitalbolag i snabb takt tillåts köpa upp och plundra stora delar av Sveriges miljonprogramsområden är ett av de mest upprörande dragen i det nya segregerade Sveriges bostadskris. 

Den metod som de globala fastighetshajarna i Blackstone som slukat D. Carnegie och Starwood Capital Groups, som nu köper upp Victoria Park, har valt för att skära guld på fattiga hyresgästers bekostnad är negligerat underhåll och styckvisa renoveringar av tomställda lägenheter, där de sätter egna, oförhandlade och hutlösa hyror efter 6-8 veckors fuskrenoveringar. 

För att den sorts motstånd som utvecklades i Husby förra hösten och vintern ska nå framgång är det viktigt att det får effektivt stöd av Hyresgästföreningen. Mycket glädjande är därför att Hyresgästföreningen i Stockholm nu ett drygt år efter de skarpa protesterna bland D. Carnegies hyresgäster i Husby – som också har fortsatt i Rinkeby – har sammanställt en svidande vidräkning med D. Carnegie.
Enligt den rapport som undertecknats av regionens förhandlingsstrateg och jurist den 5 mars uppvisar D. Carnegies förvaltning så allvarliga brister att de innebär ”uppenbara risker för människors liv och hälsa”. En granskning av Stadsbyggnadskontorets handlingar visar till exempel att 93 procent av bolagets drygt 3 000 lägenheter på Järva inte har en godkänd ventilationsanläggning. Detta är så allvarligt att det enligt en dom i Svea hovrätt från 2002 skulle kunna medföra ett avdrag på hyran med 50 procent! Inte heller har några radonmätningar gjorts på över tio år, vilket gör den otillräckliga ventilationen än farligare.  

I Miljöförvaltningen inspektion av 29 lägenheter i Husby under 2017, hade två tredjedelar av lägenheterna förhöjda fukthalter i badrum och toaletter. Flera lägenheter uppvisade bristande ventilation, samtidigt som det uppdagades att den senaste obligatoriska ventilationskontrollen som ska ske vart sjätte år inte har skett på 12 år. 80 procent av hyresgästerna i de 29 lägenheterna klagade också på kalla lägenheter under vintertiden. Då ett flertal lägenheter även hade temperaturer på varmvattnet under 50 °C fanns det enligt Miljöförvaltningen en risk för sjukdomsutbrott av legionella-bakterier.
En person insjuknade också sommaren 2017 i legionella, en allvarlig sjukdom som sprids av bakterier i alltför ljumma vattenledningar, varefter nya provtagningar visade på legionella-bakterier i flera hus på Nidarosgatan. Trots att temperaturen på tapp-vattnet därefter ”chockhöjdes” informerades aldrig hyresgästerna.
Efter en källarbrand på Lättingebacken i Tensta i december 2015, som medförde en rökspridning i tolv trapphus, visade det sig att hälften av rökluckorna var trasiga. Inget funktionstest tycks heller ha genomförts sedan 2009.  

Enligt Hyresgästföreningen är hyresgästernas dåliga relationen till bolaget tillbaka till ruta ett, sedan den överenskommelse om utvecklat underhåll och ändrade rutiner vid felanmälan som slöts 2016 med D. Carnegie efter protesterna i Husby och Rinkeby inte har hållits av bolaget.
Detta leder också till en skärpt kritik av Stockholms bostadspolitik. ”Det är anmärkningsvärt att viktiga samhällsfunktioner inte förmår skydda hyresgästerna mot denna typ av bostadsförvaltning”, skriver Hyresgästföreningen, som också noterar ett rekordlågt nöjdhetsindex med D. Carnegie i föreningens egen enkät, 38 jämfört med 62 i de likadana hus som ägs av allmännyttiga Svenska bostäder.
Ändå har Exploateringsnämnden ignorerat Hyresgästföreningens unika uppmaning till staden att trots det skriande behovet av bostäder vägra ge D. Carnegie ny mark och tillstånd till nybyggen.
Samtidigt är detta krav otillräckligt. Kampen mot fastighetshajarnas plundring av förorternas hyresgäster måste leda till krav på att både ägandet och byggandet återtas av en ny och hyresgästkontrollerad allmännytta. Frågan kommer utan tvekan att väckas under det Förortsforum för rättvisa som organiseras i Husby lördag den 19 maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!