Sydafrika: Nytt arbetarparti med sting formeras

2013-01-30 14:28:18
Den gångna helgen träffades representanter från gruvarbetarnas olika strejkkommittéer, lokala kampanjorganisationer, fackföreningar och vänsterorganisationer i Sydafrika för att diskutera hur det nybildade Socialistiska arbetarpartiet (WASP) ska byggas.

Det var Democratic Socialist Move­ment (DSM, Rättvisepartiets systerparti i Sydafrika), som hade bjudit in till mötet, som samlade drygt ett 50-tal deltagare.
På dagordningen stod: Hur ska WASP (geting) byggas fram till den officiella lanseringsdagen den 21 mars – Sharpevilledagen. (Den 21 mars 1960 dödades 69 människor i Sharpeville när de demonstrerade mot apratheidsregimens passlagar.)
På mötet talade Weizmann Hamilton från DSM. Han beskrev bakgrunden till varför WASP bildades den 15 december i fjol.
Det nya partiet föddes i gruvarbetarnas strejkrörelse och den nya situation som uppstod efter massakern vid Lonmins Marikanagruva den 16 augusti, då polis och specialförband kallblodigt sköt ihjäl 34 gruvarbetare.
– Massakern vid Marikanagruvan var en vattendelare. Det finns nu en väldig klyfta mellan å ena sidan massan av befolkningen och å den andra ANC-regeringen med allierade. Och klyftan kan aldrig fyllas igen. Det finns ett akut behov av ett nytt kämpande parti som kan samla arbetarna och ungdomar samt de många lokala kampanjorganisationerna. WASP är ett viktigt steg mot detta parti, sa Weizman Hamilton.
Mötet beslöt enhälligt att ställa sig bakom den föreslagna lanseringskampanjen med sikte mot den 21 mars. Vidare beslöts det att en miljon namnunderskrifter ska samlas in för att registrera WASP. Namnen ska vara insamlade till årsdagen av Marikanamassakern (den 16 augusti). En arbetsgrupp valdes för att utforma dels ett WASP-manifest och dels för att se till att kampanjen inför partiets lansering sprids runt om i landet.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!