Syntesrapporten från Klimatkongressen i Köpenhamn i mars

2009-11-04 15:51:20
I Syntesrapporten (Synthesis Report: Climate Change, Global Risks, Challenges & Decisions) från den sto­ra Klimatkongressen vid Köpenhamns universitet den 10-12 mars 2009 som samlade cirka 2 500 vetenskapsmän sammanfattas 1 400 vetenskapliga presentationer.
Enligt rapporten har uppvärmningen av haven, som är den säkraste indikatorn på den globala uppvärmningen, ökat 50 procent snabbare än som tidigare uppmärk­sammas av IPCC.
En mycket snabb minskning av havsisen vid Arktis, tinande perma­frost, försurning av haven, skövla­de regnskogar och skadliga jordbruksmetoder betyder enligt rap- porten en skarp varning för att uppvärmningen kan accelerera i riktning mot tippunkter, där långsamma förändringar övergår i språngvisa och okontrollerbara processer.
Enligt Syntesrapporten uppgår koncentrationen av koldioxid i atmosfären redan idag till 385 miljondelar (PPM) med en genom- snittlig ökning av 2 PPM per år. Vid 400 PPM, som också betyder 450 PPM ”koldioxidekvivalenter” när andra växthusgaser räknas in, uppskattas chansen till att kunna begränsa den globala uppvärmningen till 2-2,4 grader till 75 procent.

Den teoretiska slutsatsen är därför att utsläppen ”omedelbart och dramatiskt” behöver begränsas med 60-80 procent redan nu!
En av rapportens huvudförfattare, Hans Joachim Schellnhuber, har förtydligat detta med ett behov av snarast möjliga nollutsläpp: i USA redan år 2020, i EU år 2025-30, i Kina år 2035!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!