”Ta ert ansvar, MTR och SL!”

2017-08-24 20:27:47

foto: Natalia Medina
När MTR tog över förlorade pendelstädarna jobbet eller tvingades bli deltidare.

Som Offensiv berättat har SOLReneriet, det vill säga det företag som har upphandlats av det Hongkongbaserade MTR för städningen av Stockholms pendeltåg och stationer, skapat stor oro bland personalen efter sitt beslut om en dramatisk nedskärning av antalet pendelstädare. Bara 113 får behålla heltidsjobbet, medan 28 sägs upp och 41 hänvisas till deltid på 20, 40 eller 50 procent.

Men Seko Pendelklubben, som är städarnas och tågvärdarnas fackklubb, ger sig inte och planerar nu för en demonstration som lyfter frågan till en politisk nivå i samband med trafiknämndens möte i landstingshuset tisdag den 29 augusti kl 16.

– Det här kommer inte att fungera, inte en chans, det går inte, och nu vill vi göra vår röst hörd innan det är ett faktum, säger Seko Pendelklubbens förhandlare Rainer Andersson till Offensiv.
Det förlusttyngda Reneriet har enligt facket gjort bort sig fullständigt genom att lägga ett så lågt anbud att det aldrig skulle kunna fungera, och allra sämst inom fordonsvården.
– Nu måste MTR och SL ta sitt ansvar, säger Andersson.
Facket vet inte hur avtalet mellan MTR och Reneriet ser ut, men misstänker som Sekos ombudsman Carolin Evander förklarade förra veckan att MTR har blåst Reneriet genom att själva göra ett klipp på ett underbud som de visste inte skulle kunna fungera.
MTR, som är noterat på Hongkongbörsen, men som till två tredjedelar ännu ägs av staten Hongkong, har på mycket kort tid etablerat sig som Sveriges i särklass största tågoperatör och Stockholms tredje största arbetsgivare, efter att förra året ha vunnit SL:s upphandling av Stockholms pendeltågstrafik från SJ.
Redan år 2009 övertog MTR driften av Stockholms tunnelbana och 2015 inledde MTR även järnvägstrafik mellan Stockholm och Göteborg sedan det absurt nog blev fritt fram för vem som helst att sätta tåg även på de mest lukrativa linjerna mellan storstäderna.
Seko Pendelklubben hoppades kunna lita på MTR:s löfte att all verksamhet och personal skulle övertas till oförändrade villkor.

– Vi har fört konstruktiva diskussioner med facken och vi är glada över att ha kommit fram till avtal i ett så tidigt skede i övertagandeprocessen. Det ger medarbetarna inom pendeltågen en trygghet avseende anställningsvillkoren även efter den 11 december 2016, förklarade Peter Viinapau, vd för MTR
Nordic, efter att ett avtal hade undertecknats med såväl Seko som Saco-TJ, ST och Sveriges Ingenjörer den 9 november 2016.
Löftet upprepades av Peter Viinapau och MTR:s ledning efter en vild strejk bland 30 pendelstädare sedan ISS varslat alla städare efter att ha förlorat upphandlingen av städningen till Reneriet och alla tre Sekoklubbar inom pendeltrafiken gjort gemensam sak med eftertryckliga krav på att alla ska övertas.
– Men vad är en övergång av verksamheten värd om man från dag 1 kan börja planera för att säga upp folk?, frågar sig Rainer Andersson och understryker att alla hela tiden har vetat om att anbudet var baserat på en personalnedskärning med 30 procent.

– Nu har vi i alla fall facit i hand och kan peka titta här, det här har de inte en fysisk möjlighet att klara av. Det ger en ny möjlighet att utkräva ansvar från SL och MTR.
Peter Viinapauu lovade i samband med MTR:s övertagande av pendeltågen stabilare trafik, renare tåg och trevligare stationer.
På Offensivs fråga om hur detta går ihop tvår bolaget sina händer. ”Vi har ett funktionsavtal med Solreneriet som beskriver städningen de ska genomföra. De bestämmer själv hur deras organisation ska se ut och hur många anställda de bedömer att de behöver. Vi förstår att det kan skapa oro hos Solreneriets personal medan de genomför sin omorganisation”, skriver Claes Nyberg, pressansvarig MTR Nordic.
MTR, som förutom i Hongkong satsar stort både i fastlands-Kina, Australien och England, har enligt Frederick Ma, som är ordförande för tågkoncernen MTR, enorma möjligheter att expandera i Sverige.
– Spårtrafiken växer snabbt, konkurrens uppmuntras och spårnätet är enormt, säger han till Svenska Dagbladet och förklarar att bolaget liksom MTR redan tjänar stora pengar på i Hongkong vill köpa mark och bygga nya stadsdelar med både tunnelbana, bostäder och köpcentrum.
MTR:s utspel visar tydligt i vilken absurd och antidemokratisk riktning som privatiseringspolitiken leder.
Stockholms socialdemokratiska stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert har enligt SvD svarat att han inte vet om Stockholm behöver kinesiska butiker och ser en ironi i att det har varit bolag ägda av staten i Frankrike (Connex) och Hongkong som har drivit tunnelbanan efter privatiseringen, men säger sig ändå vara öppen för ett samarbete.
Det moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons är för sin del idel öra och förklarar att Stockholmsregionen redan nosar på den här typen av samarbeten.

Nätverket Rött Forum, där Rättvisepartiet Socialisterna ingår, underströk på sitt upptaktsmöte i förra veckan vikten av att stödja varje viktig facklig kamp mot de eländiga konsekvenserna av privatiseringarna. Det gäller exempelvis den kamp som förs av Seko pendelklubben, Stockholms sopgubbar och Göteborgs hamnarbetare och därifrån söka maximal enighet för kravet på att verksamheten ska återtas i egen regi av kommuner och stat och sedan utvecklas under demokratisk kontroll av dem som gör jobbet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!