Ta plats – demonstrera 8 mars!

2018-03-02 09:45:08

foto: Fotografías Emergentes / Flickr CC
Årets 8 mars-demonstrationer kan bli ännu större än fjolårets massiva protester.

VAD HÄNDER 8 MARS?
På den internationella kvinnodagen den 8 mars 2018 kommer miljoner kvinnor, och män, världen över att demonstrera för jämställdhet och för ett slut på mäns våld mot kvinnor.
Ifjol skrev 8 mars historia – en gemensam kvinnostrejk hölls i 58 länder. I år kommer det att bli ännu större. I Spanien organiseras en politisk generalstrejk som involverar både studenter och arbetare. I Sverige hålls demonstrationer och andra aktiviteter i en mängd städer.

VAD ÄR 8 MARS?
Sen över hundra år är den 8 mars den internationella kvinnokampens dag. Det var den 8 mars 1917 som arbetarkvinnor i Ryssland gick i strejk för bröd och fred, och startade det som skulle bli den väldiga ryska revolutionen som innebar historiens mest långtgående frigörelse från patriarkat och klassamhälle. I Sverige pressade kampen 1918 fram rösträtt för kvinnor och arbetare av båda könen (dittills hade bara rika män fått rösta).
Hundra år senare har en ny våg av kvinnokamp svept över världen. Många upplever #metoo som en ”revolution” – och visst är det en befrielse att uppleva styrkan i att tillsammans kasta av sig skammen över våldet och förnedringen. Just den styrkan skrämmer makthavarna, inte bara för att mäktiga män har pekats ut som förövare, utan för att den kan försätta berg.
Idag arbetar kvinnor mer för mindre pengar, pluggar mer, hjälper mer, fyller i luckorna och håller samhället på fötter, samtidigt som de oftast i tystnad tar smällarna för det sjuka i systemet – betalar med till exempel sämre vård, sämre skydd i lagen, och genom att bli utsatta för våld och övergrepp.

VARFÖR SKA DU DEMONSTRERA?
8 mars är kampens dag. #metoo började med att berätta och sätta ljuset på det som har varit mörk­lagt. Hundratusentals kvinnor har höjt sina röster, bland annat i över 50 upprop från olika yrkesgrupper och samhällsgrupper i Sverige.
Nu borde den största frågan för politikerna i riksdagen vara att agera på alla vittnesmål och riva upp mäns våld mot kvinnor med rötterna. Istället hetsar de mot människor på flykt, gapar om ”svängdörrar” och ”ordning och reda”.
Vi kan inte låta oss tystas av det här rasistanstrukna dånet från höger. Starka manifestationer på 8 mars är en chans att trycka tillbaka mörkläggarna och tystarna. Det räcker inte att prata i slutna rum, varken på nätet eller i ”verkligheten”. Kampen måste ut på gatorna, skolorna och arbetsplatserna, synas, höras, kännas – ta plats!
Det är metoder som demonstration och strejk som visar på vägen till verklig förändring. Patriarkatet lever kvar för att kapitalismen behöver det. I slutändan måste vi komma åt makten över samhällets resurser och hur de fördelas – då är det arbetarkampens metoder som gäller, som kvinnorna i Ryssland visade 1917.

VAD KAN VI UPPNÅ?
#metoo-rörelsen har ritat upp en karta över de sexuella trakasserierna och våldet. 8 mars 2018 kan bli avstampet för att förändra landskapet – se till att det finns speciella skyddsombud mot sexuella trakasserier på varje arbetsplats och skola, skaka om fackföreningarna att på allvar ta kampen, till exempel genom att ta strid för att alla ska kunna säga ifrån mot övergrepp med trygga anställningar i ryggen, och ge en styrkeinjektion till jäsningen som pågår bland vårdarbetare, patienter och anhöriga över den systematiska underfinansieringen och undervärderingen av vården.
Internationellt har de senaste årens kvinnokamp redan börjat ge resultat. Uruguay antog förra året nya lagar som dramatiskt förbättrar hanteringen av våld mot kvinnor, efter massiv uppslutning i den feministiska strejk och demonstration som hölls den 8 mars 2017.
Att delta gör avtryck i medvetenheten. I varje demonstration samlar vi styrka, ger varandra mod och hopp – och förmedlar det till omvärlden. Som kvinnor på demonstrationerna mot Trump i USA sa handlar det också om att försvara sig. Styrka ger självförtroende, som ger ännu mer styrka. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!