”Ta strid mot högerpolitiken”

2007-07-25 11:20:58

foto: Annelie Brusved
– Demonstrera mot högerpolitiken den 18 september, uppmanar Selam Aksungur, Transportklubbens ordförande vid Adecco i Göteborg.

Selam Aksungur, Transportklubbens ordförande vid Adecco i Göteborg, meddelar att fackklubben ansluter sig till Septemberalliansen för en protestdag den 18 september mot högerregeringen.
Offensiv har träffat honom för en intervju.

Varför en protestdag den 18 september?
– Vi kan inte stillasittande se på när regeringen slår mot arbetare, fattiga, ökar klassklyftorna och attackerar hela fackföreningsrörelsen. Om vi inte tar striden nu, så när? 18 september kan bli början till en verklig kamp mot högerregeringen.

Vilka är de viktigaste frågorna?
– Borgarna för över pengar från fattig till rik med sina skattesänkningar och attacker på a-kassan. De vill skapa en låglönemarknad samtidigt som fackliga representanter sparkas från arbetet som fallet med Per Johansson. Men även det som jag sa tidigare är lika viktigt, det handlar om hela högerpolitiken som måste besvaras. Facken måste mobilisera mot detta. Det är men skrämmande att Wanja Lundby-Wedin istället för att ta kampen går ut och talar om att omförhandla vårt starkaste konfliktvapen. Detta får inte ske!

Hur kan man mobilisera?
– Som facklig representant och förtroendevald är det extra viktigt att mobilisera på arbetsplatsen, man kan ha möten på arbetsplatsen, sammankalla klubbmöten och ta upp det på sektionsmöten.
– Vi måste sprida det till fler. Målet är att fler förbund, fackklubbar och sektioner ansluter sig, ja helst hela LO. Men om facktopparna försöker sätta stopp för protester är det viktigt att inte backa utan ta striden. Det viktigaste arbetet gör vi på den egna arbetsplatsen.

Vilka fackklubbar och sektioner har hittills anslutit sig ?
– Jag tror inte att det är någon tillfällighet att de som hittills anslutit sig varit de som den senaste tiden på allvar tvingats ta striden mot högerpolitiken i kampen för arbetsmiljö och höjda löner.
– Det gäller exempelvis tunnelbaneförarna i Stockholm som svarade Connex/Veolias avsked av Per Johansson med strejk. Deras fackklubb, Seko klubb 119, är med. Ett annat exempel är gruvarbetarfacken i Malmfälten. Gruvarbetarna fick ett hånfullt lönebud som provocerade fram vild strejk i våras. Det är de som varit ute i kamp som först insett att behovet av samlade protester är tydligt.

Vad bör LO göra?
– Först och främst bör de ansluta sig till initiativet om en protestdag den 18 september. Utlysa en politisk strejk så att alla kan delta på demonstrationerna och sätta verklig press bakom protesterna. Det är dags att bekänna färg, visa på vems sida man står – regering och arbetsgivare eller arbetare och fackmedlemmar. Om LO skulle ansluta sig skulle det bli större protester än mot a-kasseförsämringarna.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!