Taekyon Taekwondo – klubben som har satt Angered på kartan

2015-12-16 16:35:46

foto: Kristofer Lundberg
Taekyon Taekwondo vann sex medaljer under SM den 5 december och spelar en viktig roll för ungdomar i Angered.

En ny uppstickare i Taekwondo har satt Angered i nordvästra Göteborg på kartan. Taekyon Taekwondo skickade sju utövare till SM i Taekwondo lördagen den 5 december och kom hem med sex medaljer.

Arian Mirzadeh, 12 år, vann guld i kadettkategorin och har redan kvalat in sig till Europamästerskapen i sommar. Mohammed Safdari, 20 år, och Pejman Mezori, 21 år, tog var sitt silver och Omar Ayoub, 14 år, Omran Ayoub, 9 år, och Batrbe Charokh, 8 år, tog bronsmedaljer. De tillhör alla eliten i klubben Taekyon Taekwondo som idag har vuxit till att vara en klubb med 150 utövare.

– Namnet Taekyon är taget från en koreansk general som för 2 000 år sedan lärde ut till armén hur man försvarar sig utan vapen, berättar Sepehr, en av klubbens huvudinstruktörer, efter 3 timmar i träningslokalen.

Klubben startade i en källarlokal i Kviberg som de fick med hjälp av Fryshuset, men master Amir Kader ville hem till sina rötter i Angered. Han brinner för sin stadsdel och när de började träna på Angered Arena växte klubben explosionsartat. Idag är de flesta i klubben hemmahörande i Angered. De flesta är nybörjare förutom femton utövare med svart bälte, ett rött, två blått och ett grönt.

– Taekyon Taekwondo bildades i december 2014 då vi bestämde oss för att vara med och påverka barn och ungdomars sysselsättning efter skoltid. Barn och ungdomar i Angered skall känna att de är viktiga och att vi satsar på dem, berättar Amir.

Klubben har två huvudinstruktörer: Amir Kader som har tränat i 19 år och var  elitrankad i Sverige 2008/2009 med stor erfarenhet på internationell mark och Sepehr Mirzadeh, som har tränat i snart 30 år och vunnit SM år 1991, 92 och 93 samt deltagit på stora mästerskap såsom junior-VM och andra internationella mästerskap.

Master Sepehr Mirzadeh är glad över utvecklingen i klubben. Han hade tidigare en egen klubb i Linköping, men när en av hans elever kom upp till svart bälte överlämnade han klubben till honom. Nu ligger allt fokus i Angered.

Taekwondo är en kampsportstil med rötter i  Östasien och handlar om mer än sparkar och slag: Det handlar om ett levnadssätt med respekt, artighet, disciplin och perfektion.

– För oss är Taekwondo en livsstil där man som individ kan ha framgångar beroende på hur mycket man satsar.

Kampsporten är hård och tekniskt utmanande, men handlar lika mycket om att bygga upp självkänsla och en positiv karaktär.

– Taekwondo är en tuff sport, det kan vi inte förneka, men gradvis trappas träningspassen upp och härdar individen på sikt för att kunna utöva sporten på hög nivå, säger Sepehr.

– Uppförandet i både klubben och på arenan är uppbyggt på respekt och disciplin. Det får absolut inte missbrukas utanför. Det är som policy förbjudet att användas på annat håll än i klubben och på evenemang inom sporten, berättar Amir.

– Missbrukas det kan man få tillsägelse, varning eller till och med avstängning, tillägger Sepher.

Taekwondo är mer än en kampsport. Det är en filosofi och ett levnadssätt:

”Den yttersta meningen med Taekwondo är att eliminera strid genom att avskräcka den starkes förtryck av den svage med en styrka som måste vara grundad på humanitet, rättvisa, moral, vishet och tro. Därigenom kan man hjälpa till att bygga en fredligare värld”, heter det i filosofin och fortsätter: 

”Taekwondo är en konstform som inbegriper ett sätt att tänka och leva, som speciellt inger moralisk mognad samt styrka att stödja rättvisa”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!