Talibanernas historia och koppling till Pakistan och USA

2011-03-10 15:15:17
Under Sovjets ockupation
av Afghanistan på 1980-talet ­finansierade USA och Saudi-arabien islamistiska ”mujahe- dinkrigare” för att strida mot Sovjet. Stödet skedde via Pakistans diktator Zia ul-Haq och den pakistanska säkerhetstjänsten ISI och fortsatte även när ”civila” regeringar tog över makten i Pakistan.
Kriget mot Sovjet samlade islamistiska krigare från hela världen.
De tränades i Pakistan, på gränsen till Afghanistan, in­nan de skickades till kriget.
Rekryteringen byggdes upp kring madrasor (koranskolor) med koppling till deobandigrenen av islam som är stark i Pakistan och senare även koran- skolor baserade på wahabismen – en reaktionär strömning inom is­lam med ursprung i Saudiarabien.
En av organisatörerna av denna USA-stödda verksamhet var Usama bin Ladin.

När Sovjet tvingades lämna Afghanistan 1989 togs landet över av olika krigsherrar som stred inbördes om kontroll över olika regioner. Samtidigt växte missnöjet i de pakistanska koranskolorna över kaoset i Af­ghanistan.
En ny rörelse baserad på madrasor och dess studenter växte fram; talibanerna (taliban – plural av religiös student). De byggde upp rörelse för att bekämpa de korrupta krigsherrar­na och stöddes återigen av Pakistans säkerhetstjänst ISI.
När talibanerna grep makt-en i Afghanistan 1996 infördes stränga sharialagar och det värsta kvinnoförtrycket i modern tid växte fram, samtidigt som al-Qaida fick en fristad.

Efter terrorattackerna 2001 tvingade Bush Pakistans dåvarande ledare general Musharraf att lo­va bekämpa al-Qaida och talibanerna, men militärens koppling till talibanerna bröts aldrig.

ISI och armén har fortsatt att skydda och hjälpa talibanerna som en potentiell allierad i Af­ghanistan när USA:s soldater förr eller senare måste lämna landet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!