Tamirat har äntligen fått asyl

2007-06-13 11:15:17
Tamirat Simeneh har äntligen fått politisk asyl! Han är politisk flykting från Etiopien som tre gånger tidigare nekats asyl.

Först fick han avslag från Migrationsverket, sedan från Utlänningsnämnden, sedan från Migrationsverket igen.
– Jag kontaktade då rådgivningsbyrån och advokat Bo Johansson och har nu fått asyl enligt Genevekonventionen (FN:s flyktingkonvention från 1951), av Migrationsverket. Skälen som uppges är att den etiopiska regeringen trakasserar och fängslar oppostionspolitiker. Ledarna för det parti som jag verkade för i Etiopien, CUD, är fortfarande fängslade. Som skäl nämns också min politiska aktivitet här i Sverige, de medier, diskussionforum och demonstrationer jag deltagit i och arrangerat.
– Den etiopiska regeringen har skickat ut ett cirkulär till alla ambassader att registrera alla etiopier som är aktiva för oppositionen, även detta finns med i asylbeslutet. De konstaterar att jag blir offer om jag skickas tillbaka.

Hur känner du dig?
– Jag är mycket lycklig. Men glädjen hålls tillbaka av det faktum att det fortfarande finns många etiopiska flyktingar som inte får svar och att situationen i mitt land är oförändrat dålig. Jag kommer att fortsätta kämpa för att hjälpa andra flyktingar.

Har du råd att ge till andra som söker asyl?
– Om man söker politisk asyl så måste man fortsätta vara politiskt aktiv i det land man söker asyl i. Man måste tätt följa utvecklingen i hemlandet, kontinuerligt gå på demonstrationer mot regimen tillsammans med andra grupper, vara aktiv i politiken, uppvakta politiker, delta på diskussionsforum.
– Media är viktiga. Domstolen nämner att mitt fotografi synts i många tidningar. Offensiv har varit en stor hjälp för mig och jag känner stor uppskattning för Rättvisepartiet Socialisterna. Ni har inte bara publicerat fotografier utan låtit mig föra fram min åsikt. Offensiv har hjälpt alla etiopier som kämpar mot diktaturen.

Hur är situationen i Etiopien idag?
–När till och med svenska medborgare torteras i etiopiskt fänglse kanske man förstår läget. Märk att det var CIA som skötte utfrågningarna av de svenskar som tillfångatogs av etiopiska styrkor i Somalia.
– Idag kom beskedet att 38 fängslade oppositionsledare är skyldiga till ”uppror mot konstitutionen”. De greps 2005 när hundratusentals demonstrerade mot Meles Zenawis uppenbara valfusk. Straffet kan bli livstids fängelse eller till och med döden.
– Skriv till sist att jag känner stor tacksamhet mot migrationsverket, regeringen och svenska folket för det skydd jag fått under asylprocessen och den trygghet som nu öppnas för mig och min familj, avslutar Tamirat.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!