Tar från flyktingbarnen

2012-04-11 11:58:11
Många företag tjänar stora pengar på de ensamkommande flyktingbarnen. Ett 40-tal privata företag driver boenden för ensamkommande flyktingbarn. En ny granskning av SVT visar att en tredjedel av dem hade en vinstmarginal efter finansnetto på mer än 15 procent 2010. Bland företagen återfinns riskkapitalbolagen Carema, Attendo och Baggium. En av dem som tjänat miljoner på flyktingbarn är socialdemokraten Jan Emanuel Johansson. I december 2010 plockade hans bolag, Folkhemmet Integration, ut sex miljoner kronor i aktieutdelning. Ur hela sin koncern av behandlingshem runt om i Sverige tog han ut 30 miljoner kronor i aktieutdelning. En tid senare sålde han verksamheten för 223 miljoner kronor.
– Det som är positivt med ett kapitalistiskt system är att det som säljer oftast är hyfsat bra, sa S-politikern Jan Ema­nuel Johansson i en intervju med Norrtelje Tidning.
Men vem håller med om det påståendet? Både Uppsala kommun och Socialstyrelsen har riktat hård kritik mot eftersatt underhåll, slitna lokaler och dålig bemanning vid Jälla ungdomshem där det bor 25 barn och ungdomar som har flytt sina hemländer utan sina föräldrar. Kommunens enkät visar att mer än hälften inte känner sig trygga i sitt boende.

Många av barnen är traumatiserade av krig och behö­ver riktig vård av utbildad personal. Skattebetalarna betalar för denna enormt viktiga vård. Kommuner ­finansierar de privata vårdbolagen som i sin tur gör stora ­vinstuttag på bekostnad av verksamhet, utbildad personal och lokaler. Högerns ständiga mantra för att försvara både vinstuttag och nedskärningar i verksamheter, att ”pengar inte påverkar kvaliteten”, avslöjas på nytt när var tredje skattekrona till Jälla ungdomshem gick till ren vinst.
Kommunerna är inte bättre, oavsett om de är borgerligt eller socialdemokratiskt styrda. För två år sen tog jag debatten i Haninge kommunfullmäktige mot hur ägarkommunerna till ”Vårljus AB” lägger beslag på resurser som borde ha gått till vården av flyktingbarnen. En del kommunägda vårdbolag har genom att enbart beställa transitboenden utan vård kunnat casha in uppemot 40 procent av vad de har fått från Migrationsverket. Och ofta kan de politiker som sitter i bolags­styrelserna passa på att ge sig själva en liten bonus, utöver sina löner och arvoden från kommunen.
Att göra vinst på flyktingar är inget nytt. Hyresvärdar har låtit göra hyrespåslag för asylsökande och arbetsgivare låter flyktingar arbeta under slavliknande villkor. Samtidigt förne­kas papperslösa flyktingar samma rätt till vård.

Att beskylla flyktingar för kommunernas dåliga ekonomi, eller samhällets för den delen, har inte bara varit ett av rasistiska Sverigedemokraternas huvudnummer, utan lika mycket har moderater och andra borgerliga politiker fört lögnen vidare för att försöka rentvå sig när det är dags för nedskärningar. Plundringen av vårdbolagen och vinsterna på flyktingbarnen som nu åter avslöjas visar hur snedvriden och falsk den debatten har varit. För i verklighe­ten är det de styrande politikerna och kapitalisterna som tillsammans är ansvariga för slakten av allas vår gemensamma välfärd och vård.
Det är dags att gå samman och kräva Välfärd utan vinst. Privatiserad vård måste återtas i offentlig ägo. Men vi måste också kräva att den vård och omsorg som bedrivs av kommuner och landsting ska rustas upp och stå under demo­kratisk kontroll av anställda, anhöriga och brukare.

//Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktige­ledamot för RS i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!