Ett dråpslag mot Norrbottens sjukvård

2012-04-14 06:45:53
Besparingar på på 200 miljoner kronor planeras i Norrbottens landsting för att täcka miljardunderskottet i budgeten. Detta kommer naturligtvis att innebära stora försämringar av sjukvården i länet.

De tidigare nedskärningar som det talats om ger bara småsmulor i besparingar jämfört med detta. Till exempel väntas den plane­rade flytten av kirurgin vid Kalix sjukhus bara spara sju miljoner kronor.
Detsamma torde gälla föränd­ringen av kirurgin i Kiruna, ­liksom de planerade nedläggningarna av vårdcentralerna på Hertsön och Mjölkudden i Luleå (dessa väntas sammanslås med vårdcentralerna på Örnäset respektive Porsöns vårdcentraler). De nya nedskärningarna på 200 miljoner kronor har ännu inte preciserats.

Det krävs nu kamp för att ­bevara en anständig sjukvård i Norrbotten.
I höstas drev PRO på Mjölkudden en kampanj med namn­insamling mot nedläggningen av vårdcentralen där. Trycket har lett till att landstingsrådet Kent Ögren (S) säger sig överväga att ha kvar ”minimottagningar” med bara en läkare eller distriktssköterska och provtagning på Hertsön och Mjölkudden, vilket givetvis är o­tillräckligt.

Politikerna skyller nedläggningarna av vårdcentralerna på att det fria vårdvalet får folk att välja andra, ofta privata, vårdcentraler, vilket leder till minskat underlag för befintliga vårdcentraler. Givetvis kommer samman­slagning av landstingets vårdcentraler och därmed ökat tryck på dem att förstärka denna trend.
Istället borde man naturligtvis satsa på upprustning av befintliga vårdcentraler och sjukhus. Då kommer förbättringarna också att göra dessa vårdcentraler mer populära, något som tydligen al­drig har slagit de ansvariga politikerna.
De planerade sammanslagningarna av vårdcentralerna inne­bär längre avstånd till vårdcentralerna och en ökad belastning på de kvarvarande vårdcentralerna på Örnäset och Porsön.
En utredning om dessa vårdcentraler väntas bli klar i höst, men ett underhandsbesked kan komma redan i vår.

Den nyligen bildade
Facebookgruppen ”Rädda Vårdcentralerna i Luleå!” har redan 105 medlemmar, och bra aktivitet råder i denna grupp.
Kampvilja finns alltså, och därvid tjänar ockupationen av sjukstugan i Dorotea som inspiration. Kanske kan något liknande bli aktuellt i Luleå och på flera håll i Norrbotten och i hela Sverige när nedskärningarna fortsätter.

Erland Gadde

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!