Taxistrejk för kollektivavtal

2016-03-23 13:18:02

foto: Mattias Bernhardsson
Omkring 200 taxichaufförer deltog i den maffiga strejken.

Torsdagen den 17 mars, på kollektivavtalets dag, demonstrerade hundratals taxichaufförer i Stockholm för rätten till kollektivavtal och MBL (Medbestämmandelag).

Upp till 200 taxichaufförer blockerade centrala gator i en historisk kortege av bilar. Ytterligare några hundra ställde sina bilar under dagen i protest mot de slavliknande villkoren. Kraven riktades mot både landstinget, som upphandlar till lägsta pris, och Fågelviksgruppen (vilka äger Taxi 020 och Taxi Kurir) som dumpar lönerna.

– Sedan år 2008 har våra löner sänkts med 35 procent. Bara sedan februari i år har vår löner sänkts med 14 procent. Många tvingas att jobba 230 timmar i månaden för att – knappt – få ihop till hyra och räkningar. En förare har redan arbetat ihjäl sig, berättade fackkämpen Allonias Sebhatu från Taxiklubben.
– Piloterna strejkade och de vann. Vi måste organisera oss, ropade en chaufför.
Inom loppet av några minuter hade medlemskorten till Transportarbetarförbundet tagit slut.

– Vi kör trötta varje dag, varje natt. Vi kräver att Arbetsmiljöverket agerar mot Fågelviksgruppen. Vi kräver att politikerna i landstinget ställer krav på kollektivavtal!, dundrade Allonias strax innan chaufförerna hoppade in i sina bilar, som radade upp sig och begav sig av i en långsam kortege igenom centrala Stockholm.
– Taxikampen för kollektivavtal har pågått sedan 2013. Vi har haft demonstrationer med fem personer ibland. Men nyckeln är att aldrig ge sig, berättar Allonias.
Vänsterpartiet har drivit taxi­chaufförernas krav i Stockholm läns landstingsfullmäktige och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har drivit detsamma i Haninge kommunfullmäktige.

– Allonias och de andra i Taxiklubben har outtröttligt värvat chaufförer mellan sina långa arbetsdagar, på vägar och taxifik på dygnets alla timmar, berättar Mattias Bernhardsson, som har stött chaufförernas kamp i flera år och drivit deras krav på kollektivavtal i upphandlingar i Haninge kommunfullmäktige där han sitter vald för Rättvisepartiet Socialisterna.
Vid landstingshuset, som i princip var omringat av taxibilar, skyndade de borgerliga politikerna i Trafiknämnden och färdtjänstberedningen förbi demonstrationen med blicken i marken. De såg chockade ut. Sedan fortsatte chaufförerna till Taxi 020:s kontor och en delegation stegade upp med sina krav.
Den 31 mars äger nästa demonstration rum, förhoppningsvis med ännu fler chaufförer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!