Telias smutsiga affärer göder Kazakstans härskare

2012-09-20 13:54:46


Kampanj Kazakstan i protest mot att Telia backar upp diktaturens förtryck. Bilden från en tidigare aktion i Stockholm.

Offensiv har tidigare rapporterat om Telia Soneras nära samarbete med regimen i Kazakstan. Nu har telejätten återigen stängt ner delar av nätet på order av diktaturen.

Telia Sonera dominerar telekommarknaden i Kazakstan genom sitt bolag Kcell som har runt 11 miljoner abonnenter i landet.
Vinsten från Kazakstan är störst i regionen – den uppgår till 4,5 miljar­der kronor – pengar som tjänas i samarbete med den regim som är ansvarig för den blodiga massaker på arbetare den 19 december 2011 då minst 70 miste livet och hundratals skadades i oprovocerade attacker från polis och militär. Även då hjälpte Kcell till med att begränsa möjligheten till kommunikation genom att helt släcka nätet. Den information som ändå slapp igenom visade polis som sköt obeväpnade demonstranter i ryggen och stridsvagnar på Zhanaozens gator.
Zhanaozen, i sydvästra ­Kazakstan, och det är återigen denna region som drabbas.På order av kommunikationsministern som Kcell stängde nätet på eftermiddagen den 13 septem­ber. Enligt Telia Soneras hemsida var 3G-tjänsterna tillgängliga igen ­senare på kvällen samma dag. Man har dock inte gett någon förklaring till det inträffade.
När SVT:s Uppdrag Granskning i våras visade ett program som kartla­de det svenska multinationella företagets förehavanden i Asien kunde man presentera material som visade nära samröre med diktaturerna i Georgien, Azerbajdzjan, Uzbekistan, Kazakstan och Tadzjikistan. Då rättfärdigade Cecilia Edström, som är kommunikationsdirektör på Telia Sonera, agerandet med att man ­håller sig till de riktmärken som lagen ­sätter upp i respektive land.

Demokratirörelsen och kampen mot regimen i Kazakstan har under året sett flera segrar, framför allt i de framgångsrika ­gruvarbetarstrejkerna, men även i frikännandet av människorättsadvokaten Vadim ­Kuramshin, som inte hade varit möjligt utan den solidaritetskampanj som har drivits internationellt.
Återigen behöver internationella aktioner uppmärksamma missför­hållandena för arbetare och fattiga i Kazakstan.
Trots de delsegrar som vunnits är repressionen mot aktivister i det oberoende facket Zhanartu och den breda rörelsen mot vräkningar hård och internationell solidaritet är avgörande.

Tidigare i år skulle en oberoende delegation ha avrest till Kazakstan för att bistå arbetarna i utredningen kring massakern den 19 december förra året, men på grund av byråkratiska manövrer stoppades den av kazakiska myndigheter. IF Metall i Malmfälten och Gruvtolvan i Kiruna var två av de fackliga organisationer som har bidragit ekonomiskt till projektet.
Kampanj Kazakstan i Sverige   kommer att hålla protestaktioner ut­anför Telias butiker i solidaritet med de kämpande arbetarna i Kazakstan.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!