Teliaskandalerna fortsätter

2012-10-24 14:52:13




Skandalerna kring Telia staplas allt högre och aktien fortsätter att falla. Nu vill några av storägarna dela Telia Sonera i två.
Dessutom gick Telia den 17 oktober ut med att 2 000 anställda ska varslas, varav en tredjedel i Sverige. Detta trots miljonvinst det tredje kvartalet.

Över 650 Teliaanställda i Sverige varslades förra veckan, som en del i den pågående enorma varselvågen. Före­taget ska spara två miljarder kronor på två år, därav varslen, uppger Telia. Varslen innefattar ca sju procent av hela Telias arbetsstyrka.

– Det är fruktansvärt. Alla perso­nalneddragningar är en sorg för ­våra medlemmar och 2 000 är en gigantisk siffra, säger Agneta Ahlström, ordförande för Unionen Tele, till Sydsvenskan och fortsätter:
– Man kan inte ta bort mer personal. Det finns inget mer att ta av. Medlemmarna är redan så effektiva som det går att vara, säger Ahlström.
Ändå redovisar telecomföretaget en vinst före skatt på 6 612 miljoner kronor för tredje kvartalet.
I dagsläget ligger Telias aktie på ungefär hälften av vad den låg på vid lanseringen för tolv år sedan. Samtidigt växer företaget i Eurasien – Kazakstan, Azerbajdzjan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Georgien, Moldavien och Nepal.
– Ekonomiskt är Eurasien vår tillväxtmotor, sade Telia Soneras VD Lars Nyberg till Sydsvenkan den 17 oktober.

Under det tredje kvartalet hade Telia Sonera en omsättning på 5 133 miljoner kronor och en EBITDA-marginal (resultat före ränta, skatt, avskrivningar och amortering) på 50,3 procent.
Nyberg har själv bekräftat att de nu tittar på Burma, ett land som om möjligt är än mer korrupt politiskt än t ex Uzbekistan och Nepal.
I en intervju med Sydsvenskan säger han att:
– Jag tror inte att det finns en ­enda teleoperatör som inte tittar på ­Burma eftersom det är ett så stort land och jungfrulig mark. Det händer mycket i Burma politiskt som är väldigt positivt, och vi får följa den utveckling­en, enligt sydsvenskan.se den 17 oktober.

Nu vill även Telia Soneras storägare se två Telia.
”Dela upp Telia Sonera i ett tillväxtbolag och ett bolag där operatörens mogna marknader läggs. Det skulle ge tillväxtbolaget möjlighet att lägga större vikt på risker och svårig­heter liknande dem som uppstått i Uzbekistan, menar Caroline af Ugglas, aktiechef på Skandia, med 0,6 av Telia Soneras aktier i portföljen” (Dagens Industri den 22 oktober).
Med andra ord ska ett Telia fungera i de ”stabila” länderna som ­Sverige och Finland, medan ett annat Telia ska fungera i Eurasien, där smutsiga affärer genomförs. Det är givetvis ett sätt för ägarna att gardera sig mot förlusten som kommer med Telias oetiska beteende i dessa länder.
I övrigt verkar Lars Nyberg inte vilja uttala sig om någonting alls.
Han hänvisar till den pågående utredningen i tid och otid. Och den kommer definitivt att kunna tala för sig själv.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!